Zorginstellingen versnipperen bevoegdheden rondom brandveiligheid

16/07/2007 07:45



Achmea Divisie Directe Distributie



Zorginstellingen bieden te weinig
veiligheid bij het voorkomen van brand

Premie in natura retour bij behalen hoge veiligheidseisen

APELDOORN - Zorginstellingen in Nederland bieden te weinig veiligheid bij het voorkomen van brand. Het aantal branden in zorginstellingen is de afgelopen twintig jaar bijna vervijfvoudigd tot gemiddeld 250 branden per jaar. Volgens veiligheidsdeskundigen en brandweerlieden zouden bewoners in driekwart van de 1700 zorginstellingen groot gevaar lopen als er brand uitbreekt. De oorzaken zijn vaak van bouwkundige en organisatorische aard. Ook is er regelmatig sprake van verouderde of ondeugdelijke technische installaties. Verzekeraar Centraal Beheer Achmea luidt de noodklok en vraagt zorginstellingen met klem de verantwoordelijkheden met betrekking tot brandveiligheid binnen de instellingen te centraliseren en integraal te benaderen. Nu zijn deze taken veelal bij verschillende personen en/of afdelingen belegd.

Risico's
Veel van deze veiligheidsrisico's zijn simpelweg te voorkomen door maatregelen beter op elkaar af te stemmen. Enkele voorbeelden die het risico op brand sterk vergroten zijn: geblokkeerde vluchtwegen, uitgeschakelde rookmelders, papiercontainer direct tegen de buitengevel, niet teruggeplaatste brandwerende plafondplaten in liftschacht na reparatie, prullenbak voor brandwerende deuren, verouderde ontruimingsplannen en onvoldoende Bedrijfshulpverleners tijdens nachtelijke en weekenduren. Tot slot zijn de verantwoordelijkheden voor brandveiligheid niet gecentraliseerd en dus vaak belegd bij verschillende personen en afdelingen.

Investeren
Zorginstellingen kunnen het niveau van brandveiligheid alleen optimaliseren als men kiest voor een integrale aanpak. Verzekeraar Centraal Beheer Achmea neemt hiervoor het initiatief en biedt samen met Ascom Nederland en Commit een 5 stappenplan aan, om de brandveiligheid op een hoger niveau te krijgen en te houden. Het programma bestaat onder meer uit het aanbieden van een integrale quick scan brandveiligheid waarin de brandrisico's in kaart worden gebracht. Deze worden vervolgens gekoppeld aan oplossingen van op het gebied van bouwkundige, installatietechnische en organisatorische aard. Als een zorginstelling voldoet aan het afgesproken brandveiligheidsniveau, dan ontvangt ze van Centraal Beheer Achmea een deel van de premie terug in natura dienstverlening. Door deze herinvestering denkt de verzekeraar het brandveiligheidsniveau binnen de Nederlandse zorginstellingen sterk te kunnen verbeteren.

Video en fotografie over dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op Newsclipper.nl(www.newsclipper.nl).

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.newsclipper.nl