Senternovem


13-07-2007 | Pilotgemeenten voortvarend aan de slag met inbedding Duurzaam Inkopen

De zeven gemeenten die gestart zijn met de pilot Implementatie van Duurzaam Inkopen in de eigen organisatie zijn op 4 juli bij elkaar gekomen om elkaar een `kijkje in de keuken' van duurzaam inkopen te geven. En bovenal: zo te leren van elkaar. De gemeenten die een pilot uitvoeren om duurzaam inkopen in de organisatie te verankeren zijn: Breda, Dordrecht, Heerenveen, Heerlen, Middelburg, Oss en Vlaardingen. Elke gemeente heeft hiervoor zelf een plan van aanpak opgesteld en is al volop bezig met de uitvoering. Daarbij kunnen ze SenterNovem gebruiken als klankbord. Hieronder vindt u een aantal hints en tips voor uw eigen implementatieproces.

Foto Implementatie duurzaam inkopen P100541 Foto Implementatie duurzaam inkopen P100556

Voor alle foto's klik hier.

Een aantal tips
"Neem in je beleid een verplichting op om duurzaamheidscriteria toe te passen bij aanbestedingen en zorg dat de verantwoordelijk wethouder achter het implementatieproces van duurzaam inkopen staat," zo stelde Philippe Weijling van de gemeente Breda.
Om het bezwaar van mogelijk hogere kosten van duurzaam inkopen te ondervangen is de gemeente Oss bezig met het ontwikkelen van een andere inkoopstrategie. De Total Costs Ownership (TCO)-benadering, gekoppeld aan budgettering, is hier een belangrijk uitgangspunt. Daarnaast doet Oss (ondermeer juridisch) onderzoek naar de mogelijkheid om op een andere wijze offerte te vragen, zodat de budgetten voor duurzaamheid beter beheerst kunnen worden. Ook Middelburg maakt een inventarisatie van de budgetten per inkoopsegment met planning en de mate van beïnvloedbaarheid van de duurzaamheidsaspecten. Zo maakt Middelburg zichtbaar waar en op welke termijn de grootste winst te behalen is op het gebied van duurzaam inkopen. Een eerstvolgende stap voor de meeste pilotgemeenten is om een nulmeting uit te voeren in hun organisatie. Daarvoor gebruiken ze de Zelfscan Duurzaam Inkopen van SenterNovem die binnenkort beschikbaar komt. Afgesproken is om de uitkomsten met elkaar uit te wisselen en gezamenlijk te kijken waar verbeterslagen te maken zijn.

De pilotgemeenten spraken af in elk geval het prototype van de zelfscan in te vullen op beleid en doelstellingen. Na afloop van de pilot kan de scan dan nog eens op deze punten ingevuld worden, zodat juist op deze punten het resultaat van het intensieve implementatieproces zichtbaar gemaakt kan worden. De pilotgemeenten stellen aan het eind van de bijeenkomst vast de onderlinge uitwisseling zeer zinvol te vinden. Het levert weer nieuwe ideeën op over kansen om duurzaam inkopen in de eigen organisatie onder de aandacht te brengen. In oktober is dan ook een volgende bijeenkomst.
Binnenkort zal er op de site van SenterNovem meer informatie te vinden zijn over de pilot. Ook zullen de komende maanden voorbeelddocumenten uit de pilotgemeenten beschikbaar worden gesteld op de site. Op PIANOodesk is een apart forum duurzaam inkopen opgezet voor de pilotgemeenten, zodat ze in besloten kring kunnen discussieren over de ontwikkelingen binnen hun gemeente. Informatie die relevant is voor andere organisaties zullen op het algemene forum van PIANOodesk of de site van SenterNovem onder de aandacht worden gebracht.