Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Actieplan Krachtwijken naar Tweede Kamer

16-07-2007

Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) heeft het Actieplan Krachtwijken naar de Tweede Kamer gestuurd. De centrale doelstelling van het Actieplan Krachtwijken is om de 40 wijken om te vormen tot wijken waar mensen kansen hebben en weer graag wonen. Minister Vogelaar streeft ernaar om in oktober 2007 met alle 18 gemeenten, waarin de 40 geselecteerde wijken zich bevinden, een overeenkomst te hebben afgesloten.

De financiering van de wijkenaanpak zal plaatsvinden vanuit verschillende bronnen. Zo zijn er nu al voor de wijken vastgestelde financiën in de gemeentebegroting (ISV- en GSB-budget) en al bestaande investeringsafspraken met in de wijken werkzame organisaties zoals woningcorporaties, scholenorganisaties en welzijnsstichtingen. Daarnaast komen uit de andere departementen en enveloppen extra middelen beschikbaar, die met voorrang worden ingezet in de wijken (wijkagenten, centra voor Jeugd en Gezin, brede scholen, het stimuleren van ondernemerschap, sportvoorzieningen).

Overleg woningcorporaties
De verdere financiering van het Actieplan Krachtwijken is onderwerp van overleg met de woningcorporaties. De inzet van het kabinet is om afspraken te maken over een investeringsprogramma voor de wijkaanpak en betaalbaarheid, waarbij tegelijkertijd recht wordt gedaan aan de financiële uitgangspunten van het kabinetsbeleid. Het kabinet heeft aan de woningcorporaties gevraagd naast de reguliere investeringen voor deze extra investeringen mee te werken aan de totstandkoming van een publiek investeringsfonds. Dit fonds kan bestuurd worden door de minister voor WWI, woningcorporaties en gemeenten. De minister voor WWI behoudt daarbij de eindverantwoordelijkheid. Uitgangspunt is dat de voeding van dit fonds EUR 750 miljoen per jaar bedraagt gedurende vier jaar (2008-2011), waarbij sprake zal zijn van een vertraagd uitgaveritme. Eventuele alternatieven dienen aan dezelfde voorwaarden te voldoen.

Actieplannen
In de komende periode zullen gemeenten, samen met mensen die werkzaam zijn in de wijk en bewoners, wijkactieplannen opstellen. Hierin wordt aangeven wat de belangrijkste resultaten zijn die zij de komende jaren willen realiseren, wat zij hiervoor gaan doen, met wie ze een coalitie in de wijk gaan vormen en wat zij daarvoor nodig hebben. Deze wijkactieplannen moeten eind september klaar zijn. In oktober zullen de overeenkomsten (charters) worden ondertekend door de gemeenten en het Rijk.

Download:


Zie het origineel


* Actieplan Krachtwijken

* Bijlage: Overige rijksfaciliteiten