D66

Kabinet luister naar architecten en aannemers: hervorm de woningmarkt

16 juli 2007

Na eerdere alarmerende berichten van de makelaarsvereniging NVM betwijfelen nu architecten en ondernemers de haalbaarheid van de kabinetsdoelen. D66-Kamerlid Boris van der Ham vraagt de regering te reageren op deze kritiek. Ook vraagt hij het kabinet zijn beleid aan te passen, als de beloofde resultaten niet worden geboekt.

Uit een opinieonderzoek onder architecten en aannemers blijkt dat slechts 2% van de architecten en geen enkele aannemer vertrouwen heeft in de haalbaarheid van de bouwdoelen van Balkenende 4. Het kabinet weigert de woningmarkt structureel te hervormen en daardoor is er vooral voor starters een nijpende situatie ontstaan. Twee mensen met een modaal inkomen kunnen in de Randstad geen woning kopen, omdat hun salaris niet toerijkend is, en de wachttijd voor een huurhuis loopt op. Van der Ham: "Het kan niet zo zijn dat we toegroeien naar een situatie waarin starters er niet meer tussenkomen. Ik wil dat mensen zich kunnen opwerken en een huis kunnen kopen. We kunnen niet zeggen tegen de jongere generatie: sorry er is geen plek meer voor jullie."

De regeringspartijen hebben besloten tot een soort pauze in het woningmarktbeleid, omdat de PvdA de huurmarkt en het CDA de koopmarkt niet wil hervormen. Van der Ham: "Dit is het slechtst denkbare compromis. We moeten juist in beide sectoren iets doen. Jongeren zijn de dupe van deze angst voor structurele hervormingen." Van der Ham heeft het kabinet gevraagd of het bereid is zijn beleid aan te passen, als de situatie verslechterd door het kabinetsbeleid.

1.

Meer over...

* 100 dagen: zet hervormingen door

---