Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Burgers willen maatregelen tegen verpakkingsafval

16-07-2007

87% van de burgers vindt het (heel) belangrijk dat de overheid maatregelen neemt om het verpakkingsafval te verminderen. Ook vindt bijna de helft (45%) dat zijzelf net zo verantwoordelijk zijn voor het terugdringen van verpakkingsafval, als de overheid en het bedrijfsleven. Dat blijkt uit een enquete van TNS-Nipo, gehouden in opdracht van VROM.

Burgers vinden in meerderheid dat verpakkingsafval moet verminderen. 56% geeft aan dat de overheid hergebruik van verpakkingsmaterialen door fabrikanten moet stimuleren. Bijna de helft (45%) vindt dat de overheid het bedrijfsleven moet verplichten om minder verpakkingen te gebruiken en 42% van de burgers vindt dat er meer verpakkingsmaterialen gescheiden moeten worden ingezameld, naast papier en glas.

Gescheiden inzamelen kunststof
Het idee om kunststofflessen en flacons apart in te gaan zamelen lijkt 76% van de burgers goed voor het milieu en 43 % van de burgers geeft aan dat zij het altijd al zonde vond om deze verpakkingen zomaar weg te gooien.

* 76% van de burgers is het er mee eens, dan wel zeer mee eens dat kunststofflessen en flacons best apart ingezameld kunnen worden;
* 67% van de burgers is er het mee eens, dan wel zeer mee eens dat kunststof verpakkingen goed opnieuw gebruikt kunnen worden;
* 91% van de burgers geeft aan bereid te zijn hun kunststofflessen en flacons te scheiden. Een haalsysteem heeft daarbij een lichte voorkeur boven een brengsysteem.

Burgers vinden ook in overgrote meerderheid (96%) het huidige statiegeldsysteem goed tot zeer goed. 71% zou het goed vinden als er ook statiegeld komt op kleine frisdrankflessen. De uitkomsten volgen uit een representatieve steekproef, uitgevoerd door TNS-NIPO, in opdracht van het ministerie van VROM.

Meer informatie


* Dossier Verpakkingen

* Dossier Kunststof en glas

* Dossier Zwerfafval