Artis

Amsterdam, 16 juli 2007

Persbericht

Weer een gezonde babygorilla in Artis!
Vreugde en verdriet in Artis; twee bevallingen, één jong overleden.

In de nacht van donderdag 12 juli op vrijdag 13 juli zijn de beide zwangere Artisgorillas Shindy en Dafina tegelijkertijd bevallen. De gorillagroep is uitgebreid met een gezonde baby van moeder Shindy, waarbij nog niet bekend is of het een mannetje of een vrouwtje is. Helaas wordt dit heugelijke nieuws overschaduwd met de slechte afloop van de bevalling van Dafina. Haar baby, een mannetje, heeft het niet overleefd. Beide dames en het jong maken het naar omstandigheden goed.

Shindy loopt inmiddels apetrots rond met de baby die er gezond en stevig uitziet. Het ziet er naar uit dat gorilladame Shindy heel zorgvuldig haar moedertaak vervult. Dat is verheugend nieuws, omdat moederen bij gorillas niet vanzelf gaat: dat moeten ze echt leren. Shindy is zelf met de fles grootgebracht en mist een goed voorbeeld. Het ziet er nu naar uit dat Shindy alsnog de kunst heeft afgekeken van gorilladame Binti uit de gorillagroep in Artis, die precies 4 maanden geleden, op 13 maart is bevallen van een gezond gorillamannetje, Bwana. Het was voor Artis al voor het eerst sinds 10 jaar dat er weer een gorillababy werd geboren. Dat er nu sprake is van maar liefst twee gorillababys die bezoekers kunnen bewonderen is voor Artis uniek.

Zowel Shindy als Dafina zijn al vaker moeder geworden, maar tot nu toe zijn alleen de babys van Dafina in leven gebleven. Het moederen ging haar echter tot nog toe niet goed af; alle babys zijn grootgebracht in de gorillacrèche van de dierentuin van Stuttgart. Onderzoek zal uitsluitsel moeten geven over de doodsoorzaak van het andere, overleden jong.

Sinds de nieuwbouw van het Gorillahuis in 1990 investeert Artis in het creëren van een gezonde gorillagroep. Ouderschapstrainingen, geboortefilms en nieuwe gorillamannen. De vorige twee mannetjes slaagden er niet in de vrouwtjes te bevruchten, ondanks herhaalde pogingen. Op 23 september 2005 arriveerde gorillaman Akili (12) uit Serengeti Safaripark Hodenhagen (Duitsland) in Artis als leider van de harem. Akili maakte meteen indruk op de gorilladames Shindy (22), Dafina (20) en Binti (14). Al snel zochten zij zijn gezelschap en zagen de verzorgers geregeld paringen. De sfeer in de groep was al gauw heel ontspannen. En begin dit jaar bleek dat alle drie de dames zwanger waren. Gorillas hebben een draagtijd van ongeveer 8,5 maand.

Europese dierentuinen fokken met gorillas, onder coördinatie van de Apenheul. Er is uitgebreid overleg tussen Apenheul en Artis geweest. In Afrika zijn gorillas een bedreigde diersoort en de fokprogrammas moeten, in de loop van de tijd, helpen om de soort voor uitsterven te behoeden. De mens vormt in het wild de voornaamste bedreiging voor gorillas, vooral door versnippering van leefgebieden, de handel in zogenaamd bushmeat en stroperij.