VVD


16-7-2007

Linkse contacten Hamas gevaarlijk en misleidend

Hans van Baalen, VVD-woordvoerder buitenland, vindt het gevaarlijk en misleidend dat Kamerleden van PvdA, SP en GroenLinks tijdens een bezoek van de Kamer aan Syrie, contacten met de Hamas hebben aangeknoopt.

De Palestijnse Hamas staat op de VN- en EU-lijsten van terroristische organisaties. Met de actie van links wordt een terroristische organisatie gelegitimeerd, wordt de Nederlandse kiezer misleid en zijn Syrische mensenrechtenactivisten geschoffeerd.

In de eerste plaats omdat de Kamerleden Martijn van Dam (PvdA), Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GL) in Syrië als delegatieleden de indruk hebben gewekt dat de Nederlandse Tweede Kamer contacten met de Hamas zou zijn aangegaan, terwijl de delegatie nadrukkelijk had afgesproken de Hamas te mijden.

In de tweede plaats omdat de PvdA van Martijn van Dam onderdeel is van de regeringscoalitie, die contacten met de Hamas verwerpt.

In de derde plaats omdat de linkse Kamerleden voortijdig vertrokken bij een ontvangst van Syrische mensenrechtenactivisten bij de Nederlandse ambassade in Damascus. Onder deze moedige mensen was, nota bene, Haitham Maleh, die in 2006 de Geuzenpenning had ontvangen.

Hans van Baalen vindt dat er heldere regels voor delegatiereizen moeten worden opgesteld onder het motto `samen uit, samen thuis'. Wie in een officiële delegatie op kosten en onder de verantwoordelijkheid van de Kamer reist, heeft zich bij de democratische besluitvorming in de delegatie neer te leggen en mag een delegatie niet kapen.

16 juli 2007