Gemeente Hilversum

Vragen van de VVD en GroenLinks inzake niet uitvoeren motie huurteam

16 juli 2007
Geacht College,

In de raadsvergadering van 10 november 2005 heeft mevrouw Van de Rotte van Groenlinks motie M05/22 ingediend. Na enig debat heeft wethouder Hammer aangegeven dat hij de motie in gewijzigde zin wil overnemen. "Hij is bereid het gevraagde onderzoek uit te voeren, maar wil pas actie ondernemen als conclusies en uitkomsten bekend zijn. De discussie over bedragen zal pas worden gevoerd na het uitvoeren van het onderzoek" aldus het vergaderverslag. Op grond van deze toezegging heeft GroenLinks destijds de motie ingetrokken. Zie bijlage 1.

Inmiddels zijn we geruime tijd verder en blijkens onze informatie is er sinds november 2005 qua onderzoek en discussie over een huurteam helemaal niets gebeurd. Anderzijds geldt dat wat betreft het verzoek van drie leden van de huurcommissie van Amsterdam en Hilversum zoals verwoord in hun schrijven aan de gemeenteraad van 24 mei 2005 ook niets is gewijzigd. Recentelijk is ons gebleken dat hun verzoek onverkort gehandhaafd blijft zij het dat hun verzoek thans beter kan worden beschouwd als "een noodkreet". Zie bijlage 2.

De problematiek betreft het bieden van laagdrempelige rechtshulp dit primair omdat elke burger in een rechtsstaat zijn recht moet kunnen halen. Voornoemde leden van de huurcom-missie Amsterdam en Hilversum constateren daarbij tevens rechtsongelijkheid. Immers, als huurder ben je in Amsterdam beter af dan in het Gooi "omdat de kans op goede rechtshulp in Amsterdam vele malen groter en betaalbaar is".

Voor een goed begrip: De huurcommissie beperkt zich tot huurgeschillen over woningen waarvoor een huisvestingsvergunning is vereist. Niet de vrije sector dus. Voor woningen in particuliere eigendom zijn dat woningen met een rekenhuur lager dan EUR 526,89 per maand. Voor woningen van een woningcorporatie zijn dat woningen met een rekenhuur lager dan EUR 621,78 per maand. Het gaat dus om het lagere segment van de woninghuurmarkt en aldus bezien klemt achterwege blijven van rechtshulp des temeer daar juist déze groepering huur-ders nogal eens moeite heeft de juridische procedures nauwgezet te volgen, hun geschil met de verhuurder schriftelijk te formuleren en desgevraagd mondeling toe te lichten.

Het geheel overziend hebben wij de volgende vragen:


1. Is het vermoeden correct dat sinds 10 november 2005 geen actie is genomen n.a.v. motie 05/22? Zo ja, waarom is geen actie genomen? Zo nee, welke actie is er dan wél ondernomen?
2. Is het vermoeden correct dat de raad sinds 10 november 2005 niet over de voortgang is geïnformeerd? Zo ja, waarom is de raad niet geïnformeerd? En hoe beoordeelt u dat dan in het licht van het raadsbesluit van 12 januari 2005 inzake Actieve informatievoorziening door het college van burgemeester & wethouders? Zie bijlage 3. Zo nee, welke informatie heeft de raad wél gehad?

3. Bent u met ons van mening dat elke burger in een rechtsstaat zijn recht moet kunnen halen? Zo ja, meent u dat dit ook inzake huurgeschillen moet worden bevorderd? En zo u dat meent, welke motieven en met name welke instrumenten heeft u daar dan toe? En ingeval u meent dat dit niet nodig is, wat zijn dan uw argumenten daartoe?

4. Bent u ervan op de hoogte dat met name in de grote steden huurteams al enkele jaren be-vredigend functioneren? Is u bekend dat voornoemde drie leden van de huurcommissie Amsterdam en Hilversum de suggestie doen om de werkwijze van de huurteams in Amsterdam (grotendeels) over te nemen? Bent u er in dit verband mee bekend dat de Amsterdamse huurteams in bijna 60% van de gevallen in het gelijk wordt gesteld?

5. Bent u bereid geld vrij te maken om een Hilversums huurteam te vormen? Welke voorwaarden gelden alsdan? Hoeveel geld en op welke termijn? Kunt u concreet gelden vrijmaken in de begroting over 2008?

6. Bent u bereid op korte termijn na te gaan of de Gooise woningcorporaties, de Gooise huurdersorganisaties of de Vereniging Nederlandse Woonbond bereid zijn bij te dragen aan de kosten van een Hilversums huurteam? Vind u met ons dat dit zou passen in hun maatschappelijke verantwoordelijkheid?

Namens de VVD-fractie Hilversum, Namens de GroenLinks-fractie Frans van Osch Inke Logtenberg