150 Zuid-Afrikaanse scouts week op voorreis in Nederland

16/07/2007 15:54



Scouting Nederland



Zo'n 40.000 scouts vieren 100 jaar Scouting tijdens Wereld Jamboree in Engeland: 150 Zuid-Afrikaanse scouts week op voorreis in Nederland

Van 20 tot en met 27 juli verblijven 150 Zuid-Afrikaanse scouts in Baarn. Onder de noemer Dutch Experience bieden Nederlandse scouts de Zuid-Afrikanen een week vol leuke en serieuze activiteiten waardoor zij de Nederlandse maatschappij van verschillende kanten kunnen ervaren. De groep reist vervolgens naar Engeland voor deelname aan de Wereld Jamboree, het internationale Scoutingkamp.

Het programma van de Dutch Experience gaat veel verder dan een toeristisch tour door Holland. De scouts beleven uiteraard een toeristische dag in Amsterdam. Ook vermaken ze zich een dag in Friesland met in de ochtend een uitgebreide ontvangst bij de Commissaris der Koningin en oud-scout Ed Nijpels op zijn woonboerderij. Daarnaast is de groep een dag actief bij Sherpa, een instelling voor mensen met een beperking, in Baarn. Op de laatste dag brengt de hele groep een dag door in de Amsterdamse Bijlmer, waar ze het sociale opbouwwerk van Don Bosco in onze multi-culturele maatschappij van dichtbij en actief meemaken. De groep Zuid-Afrikaanse scouts - leeftijd 14 tot 18 jaar - bestaat uit een mengeling van rijke en arme, blanke en gekleurde Zuid-Afrikanen. De scouts betalen de kosten naar draagkracht. De scouts met een fors hogere bijdrage, maken het ook voor andere scouts mogelijk deze wereldreis te maken. De verwachting is dat er ook scouts uit townships, krottenwijken en afgelegen dorpen bij de groep zitten. Juist door deze mengeling belooft het voor veel scouts een belevenis te worden die ze echt maar een keer in hun leven zullen meemaken.

Dutch Experience wordt georganiseerd vanuit Scouting Nederland. Sinds 1997 heeft Scouting Nederland een partnership met de South African Scout Association en de Girl Guide Association of South Africa. In dat kader hebben in de afgelopen tien jaar diverse uitwisselingen plaatsgevonden. Tijdens de Dutch Experience wordt het succesvolle partnership officieel afgesloten.

De groep vertrekt donderdag 26 juli naar Engeland, waar zij van 27 juli tot en met 8 augustus de Wereld Jamboree zullen meemaken. Dit keer is de Wereld Jamboree bijzonder, omdat het 100-jarig bestaan van Scouting wordt gevierd. Er wordt een recordaantal van 40.000 deelnemers uit meer dan 160 landen verwacht. Scouting Nederland neemt deel met een contingent van 1400 scouts, waarvan 900 jeugddeelnemers.

Leusden, 16 juli 2007

Programma:

Programma Dutch Experience

Zaterdag 21 en zondag 22 juli: Home hospitality
De scouts verblijven per koppel bij een Nederlands gastgezin. Het is bij Scouting gebruikelijk dat scouts voorafgaand aan een groot internationaal kamp zoals de Wereld Jamboree, een nacht bij gastgezinnen verblijven. Op deze manier ervaren ze het dagelijks leven, wat een reële weergave is van de maatschappij. Bij een gastgezin is de confrontatie met de andere cultuur het sterkst, zowel voor het gezin als voor de gasten. Zeker als de scouts uit een township of afgelegen dorp komen. De indeling van een Nederlands huis, de Hollandse pot en onze bezigheden tijdens het weekend zal voor de Zuid-Afrikanen vreemd overkomen. Het gastgezin zal uiteraard ook kennismaken met de Zuid-Afrikaanse gewoonten van de gasten. Zondag hebben de gastgezinnen en hun gasten een gezamenlijke barbecue op Scoutcentrum Buitenzorg in Baarn. Tijdens de barbecue wordt het partnership officieel afgesloten, onder aanwezigheid van de Zuid-Afrikaanse ambassade, de burgemeester van Baarn, besturen van Scoutinggroepen uit Baarn, Novib, bestuursleden Scouting Nederland, en Scoutinggroepen die kamperen op het terrein.

Maandag 23 juli: Toeristische dag Amsterdam
De scouts maken in de ochtend vanaf het Haarlemmermeerstation een rit met de museumtram. Na de lunch volgt een toer door Amsterdam met keus uit verschillende bezienswaardigheden.

Dinsdag 24 juli: Kunstproject Sherpa en Hollandse spelletjes Het bezoek aan Sherpa zal om verschillende redenen bijzonder worden. Sherpa in Baarn is een instelling voor mensen met een beperking. Sherpa biedt ondersteuning op het gebied van wonen, dagbesteding, vrijetijdsbesteding, (medische) zorg, kortdurende opvang en ondersteuning thuis. Voor de Zuid-Afrikaanse scouts zal het contact met de mensen met een beperking een bijzondere ervaring zijn, omdat in Zuid-Afrika heel anders met deze mensen wordt omgegaan. De Zuid-Afrikanen gaan samen met enkele mensen met een geestelijke beperking een deel van enkele gebouwen in Afrikaanse stijl beschilderen en de scouts en bewoners kunnen samen hun kunsten op djembés ten gehore brengen. Sherpa zorgt verder voor een Hollandse sfeer met onder meer een poffertjeskraam.

De Zuid-Afrikaanse scouts worden op deze dag gesplitst. De ene groep heeft 's ochtends het kunstproject bij Sherpa, de andere 's middags. Het resterende dagdeel staat helemaal in het teken van Hollandse spelletjes, zoals koekhappen, bliklopen, spijkerpoepen en zaklopen.

25 juli: Friesland
In Friesland staat de groep een vol programma te wachten. Scouts in Friesland hebben al enkele jaren een band met de Zuid-Afrikaanse provincie Kwazulu-Natal. Vanuit de stichting iNZet zijn er diverse projecten, waaronder uitwisselingsactiviteiten. Het bezoek van 150 Zuid-Afrikanen is voor iNZet een mooie gelegenheid de Zuid-Afrikanen te laten kennismaken met de provincie Friesland. De groep wordt rond half elf ontvangen door de Commissaris der Koningin en oud-Scout Ed Nijpels in de voormalige stal van zijn woonboerderij bij Langweer. Daar krijgen de Zuid-Afrikanen op het witte doek een virtuele rondleiding door Friesland. Vanaf twaalf uur kan iedereen zich uitleven op de Froskepolle. Tien Friese Scoutinggroepen staan daar klaar met allerlei activiteiten, die in het teken staan van de Friese elf steden. Uiteraard maken alle scouts een zeiltocht over de Friese meren. Na de warme maaltijd en een gezellig kampvuur staat de Zuid-Afrikanen nog een bijzondere ervaring te wachten. De terugrit naar Baarn gaat namelijk via de Afsluitdijk.

26 juli: Don Bosco project Amsterdamse Bijlmer
Deze laatste dag zal weer in Amsterdam worden doorgebracht, maar dan met een heel ander karakter. De 150 scouts brengen de dag door om en rondom het Don Bosco Huis in de Amsterdamse Bijlmer. Don Bosco Amsterdam wil, geïnspireerd door die Don Bosco, in deze tijd jonge mensen de kans geven om zich via haar vier projecten in te zetten voor straatkinderen in het Zuiden en voor dak- en thuisloze jongeren in Amsterdam. Het huis in Amsterdam biedt onderdak aan de Leefgroep, SAMEN, Don Bosco Jonathan en Jongeren Op Doortocht. Het bezoek staat in het teken van contact en discussie met dak- en thuislozen in Amsterdam. Het begint met een 'spontaan' djembé-optreden in een winkelstraat, waar de Scouts hopelijk samen met hun leeftijdsgenoten uit de multiculturele samenleving muziek kunnen maken. De eerste kennismaking is dan gemaakt. De groep zal ook gerichter in contact worden gebracht met de doelgroep van Don Bosco, waaronder daklozen, illegalen en AIDS-patiënten. Om te beginnen worden enkele opvanghuizen bezocht. Een Afrikaans koor geeft een optreden en Nederlandse jongeren, deels dak- en thuislozen en AIDS-patiënten, voeren een toneelstuk op over HIV/AIDS. Dit is de aanzet tot een discussie tussen de Nederlandse jongeren en de Zuid-Afrikaanse scouts aan het eind van de dag.