Gemeente Papendrecht

12 juli 2007

Schat gaat door Papendrecht; denk-mee-plannen worden gepresenteerd De Schat van Papendrecht circuleert nog binnen Papendrecht. De eerste Schatten werden uitgereikt tijdens de start van de denk-mee-ronden, waar inwoners konden meedenken over de Wmo, de wet maatschappelijke ondersteuning. Inmiddels is een van de drie schatten terug bij de gemeente, de andere twee zijn nog onderweg. Ook het denkproces rond de Wmo ontwikkelt zich verder.

Donderdag 24 mei overhandigde wethouder Vogel de eerste Schatten (een doos met een kadobon) aan drie Papendrechtse vrijwilligers, als blijk van waardering voor hun jarenlange inzet. Elke Schat wordt door de ontvanger (al dan niet met een persoonlijk presentje) doorgegeven aan andere Papendrechters die een blijk waardering verdienen. In totaal wordt iedere Schat tien keer doorgegeven.

Denk-mee groepen
Vele enthousiaste Papendrechters en vertegenwoordigers van lokale organisaties deden mee aan de denk-mee groepen en brachten ideeën in over onderwerpen die spelen rond de Wmo, zoals jeugdbeleid, mantelzorg, leefbaarheid van wijken en over ondersteuning van mensen met een beperking.
Van de bijeenkomsten zijn verslagen gemaakt, de informatie wordt gebruikt bij het beleidsplan over de Wmo. Gemeenten zijn namelijk verplicht voor 1 januari 2008 een beleidsplan voor de komende vier jaar vast te stellen. In het plan moet zijn vastgelegd op welke wijze gemeenten bereiken dat inwoners zoveel mogelijk kunnen (blijven) meedoen aan de samenleving. Samenwerking met (lokale) organisaties en bundeling van krachten staat daarbij centraal.
Geïnteresseerd kunnen voor nadere informatie over dit proces in Papendrecht contact opnemen met projectleider Wmo Emily Mourik (078-6418253 of mensendoenmeer@papendrecht.nl).

Dinsdag 4 september worden vanaf 19.30 uur in de Palm (aan de Van der Palmstraat 3) de plannen en de bijdragen gepresenteerd die tijdens de Denk-Mee bijeenkomsten werden geleverd.

Op de straat
Donderdag 5 juli is in Interval de dvd `Op de straat' gepresenteerd. Jongerenwerker Chandre Nandoe vroeg jeugdige Papendrechters hoe zij de gemeente ervaren. Uit de dvd blijkt dat de jeugd die veel op straat is, vooral behoefte heeft aan overkapping van hun ontmoetingsplekken. Ook vragen ze om bankjes en prullenbakken.

De presentatie van de dvd werd afgesloten met een optreden van de Papendrechtse rappers van Anoniem. Na afloop van de bijeenkomst spraken de jongeren met vertegenwoordigers van de gemeente en leden van de wijkcomités. Wethouder Maria Zaal vond het een geslaagde bijeenkomst: `Heel goed dat de jongeren hun wensen uiten. We willen graag met ze in gesprek blijven. Jongeren moeten ook zelf verantwoordelijkheid nemen.' In het najaar komt de gemeente met concrete voorstellen.

Onderhouds- en veiligheidswerk speelplekken en -toestellen Verschillende speelplaatsen in Papendrecht krijgen de komende tijd nieuwe speeltoestellen en worden gecontroleerd. De gemeente laat jaarlijks veiligheids- en onderhoudsinspecties uitvoeren aan speeltoestellen. Wanneer noodzakelijk worden reparaties uitgevoerd of worden speeltoestellen verwijderd.
Op de speelplek Vinkenpad/Badhuisstraat worden donderdag 26 en vrijdag 27 juli drie nieuwe toestellen geplaatst. De glijbaan wordt verplaatst naar de speelplek aan de Evertsenstraat. Het evenwichtstoestel in de Grondmolen wordt verplaatst naar de Kamerlingh Onneslaan. De houten doelpalen op deze locatie worden teruggeplaatst.

In de wijk Wilgendonk worden binnenkort negen speeltoestellen verwijderd. De gemeente streeft er naar de lege plekken in de wijk zo snel mogelijk op te vullen. Allereerst wordt daarvoor een inventarisatie gemaakt van de speelplekken en worden leeftijdsopbouw van de kinderen in de wijk en wensen in beeld gebracht. De resultaten worden verwerkt in ontwerpen, die vervolgens de inspraakprocedure doorlopen. Volgens plan worden de ontwerpen in mei/juni 2008 gerealiseerd.
Voor circa 23 speelplekken in de wijk Molenvliet worden op dit moment ontwerpen gemaakt. Voor vijf speelplekken kozen kinderen (op 4 juli 2007) speeltoestellen uit. Om elk risico uit te sluiten, verwijdert de gemeente op korte termijn toestellen die zijn afgekeurd en niet langer mogen worden gebruikt. Afhankelijk van de uitkomsten van een informatieavond en de inspraakprocedure over nieuwe speeltoestellen op deze locatie, worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2008 nieuwe toestellen geplaatst.
Op verschillende locaties in de gemeente worden speeltoestellen verwijderd.

____________