Provincie Zeeland

16-07-2007 - Start gezamenlijke aanpak ontwikkeling Kanaalzone

Start gezamenlijke aanpak ontwikkeling Kanaalzone

De Provincie Zeeland en de gemeente Terneuzen gaan de ontwikkeling van de Kanaalzone tussen Gent en Terneuzen gezamenlijk aanpakken. Voor die samenwerking is maandag 16 juli 2007 een intentieverklaring getekend door de Terneuzense wethouder Frank van Hulle en Commissaris van de Koningin Karla Peijs. De twee initiatiefnemers onderstreepten de start van hun samenwerking vervolgens met een stevig ontbijt. De gemeente Terneuzen en de provincie Zeeland willen de Kanaalzone (tussen Gent en Terneuzen) verder ontwikkelen op het gebied van:
* infrastructuur

* economie

* omgevingskwaliteit

De basis voor deze samenwerking ligt in het ROME-project (Ruimtelijke Ordening Milieu en Economie) van de gemeente Terneuzen en het OZP-project (Ontwikkelingsvisie Zeeuwse Passage) van de provincie.

De twee Zeeuwse partijen zijn ervan overtuigd dat voor verdere ontwikkeling van de Kanaalzone een verregaande onderlinge afstemming en samenwerking nodig is. Hierbij willen zij vier partijen nauw betrekken: Zeeland Seaports, de BZW (de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging), de Kamer van Koophandel en de ZMF (de Zeeuwse Milieu Federatie).

De samenwerking tussen de twee Zeeuwse partners is ook noodzakelijk om in een later stadium samen te werken met de Oost-Vlaamse partners aan de ontwikkeling van de Kanaalzone. Deze grensoverschrijdende samenwerking gaat dit najaar van start.

De Zeeuwse gezamenlijke aanpak gaat van start met drie projecten:
1. de gezondheidskaart: in kaart brengen van de milieusituatie van het gebied en vertalen naar effecten op de gezondheid.
2. het landschappelijk inpassen van nieuwe infrastructuur zoals bijv. de tunnel bij Sluiskil;

3. gezamenlijke aanpak van het beheer en onderhoud van bedrijventerreinen (bijv. beveiliging, inzameling van afvalstoffen)