Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Wat te doen bij onweer en bliksem
16 juli 2007 - Vooral in de zomer hebben we soms te maken met onweersbuien met alle gevaren vandien. In Nader Verklaard vindt u onder Bliksemgevaar informatie of wat u beter niet kunt doen tijdens onweersbuien.
Bliksem en onweer in de nacht van 3 op 4 juli 2007 (Foto: Don Sanne) Bliksem en onweer in de nacht van 3 op 4 juli 2007 (Foto: Don Sanne)

Bliksem is één van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Het is dan ook raadzaam om bescherming te zoeken, zeker wanneer het onweer nabij is en de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt. Het gevaar om persoonlijk door de bliksem getroffen te worden is gelukkig relatief gering. Gemiddeld worden tegenwoordig in Nederland 1 of 2 mensen per jaar dodelijk door de bliksem getroffen.

Onweersbuien kondigen zich meestal luid en duidelijk aan en ook in de weersverwachting wordt de kans op onweer aangegeven. Houd de weersverwachting van het KNMI en vooral ook de lucht dus goed in de gaten.

Een bliksem is een elektrische ontlading in of vanuit een onweerswolk; vergelijk het maar met kortsluiting. De ontlading kan naar de grond, naar een wolk, naar een andere plek in de wolk of naar de open lucht gaan. Met de bliksemdetectie apparatuur die het KNMI tegenwoordig gebruikt (het SAFIR/FLITS systeem) is het mogelijk de plaats van de ontlading te bepalen en onderscheid te maken tussen wolkontladingen en inslagen. Met aanvullende informatie van radarbeelden kan de betrouwbaarheid van de metingen worden getoetst.

Eerste uitgave: 14-06-07