Gemeente Rotterdam

Nr. 140
16 juli 2007

Opening Centraal Inburgeringsloket in Rotterdam

Het Centraal Inburgeringsloket (CIL) wordt de spil van inburgering in Rotterdam. Rotterdammers kunnen er terecht met al hun vragen over de inburgeringsplicht en over de mogelijkheden voor een passende cursus. Het CIL bevindt zich aan de Schiekade 830 en is op werkdagen geopend van 08.30 - 16.30 uur, telefoon 010 - 498 45 20. Wethouder Kaya van Participatie en Cultuur opent het loket op donderdag 19 juli 2007 om 15.30 uur.

Inburgering
Op 1 januari 2007 is de Wet inburgering in werking getreden. Zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van degene die moet inburgeren staan voorop. Inburgeren is niet vrijblijvend; inburgeringsplichtigen moeten het examen halen, anders kan de gemeente een sanctie opleggen in de vorm van een bestuurlijke boete. Naast de Wet Inburgering geldt per 1 januari ook een nieuwe regeling voor vrijwillige inburgering. Het gaat om Rotterdammers die niet verplicht hoeven in te burgeren, maar wel een taalachterstand hebben.

Meedoen door taal
Een goede beheersing van de Nederlandse taal is belangrijk, maar het college van B&W vindt dat inburgeren meer inhoudt dan het leren van de taal. Participatie is een belangrijk onderdeel van de Rotterdamse inburgeringstrajecten. Er wordt aandacht besteed aan het verwerven van kennis en inzicht in allerlei aspecten van de samenleving. Onder het motto 'Meedoen door taal' wil de gemeente Rotterdam dat in de komende collegeperiode 20.000 Rotterdammers gaan starten met een traject, gericht op taal en participatie. Minstens 70 procent van de cursisten moet de cursus succesvol afronden. De werving van de cursisten wordt door de gemeente Rotterdam ondersteund door een uitgebreide publiekscampagne waarbij de boodschap luidt: Inburgeren, een ander woord voor meedoen.

Noot voor de redactie/