Hoge volkscultuuronderscheiding Maliebaanfestival

16/07/2007 13:51



Nederlands Centrum voor Volkscultuur



Op het Maliebaanfestival in Utrecht werden gisteren in een druk bezochte kermis-mis kermisexploitanten Tonnie Wouts en (postuum) Joop Keijzer in aanwezigheid van kardinaal Simonis onderscheiden met de Mevrouw Faber-Hornstra onderscheiding. Deze onderscheiding, een initiatief van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, wordt één keer per jaar uitgereikt aan personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Nederlandse volkscultuur.

Tonnie Wouts en Joop Keijzer namen twintig jaar geleden het initiatief tot het Maliebaanfestival. Wouts en Keijzer gingen terug naar de wortels van de kermis als oud volksvermaak. Zij smeedden handel, kunst en cultuur tot een eigen kermisconcept. Het Maliebaanfestival was altijd meer dan een kermis: het was ook een festival met muzikanten, dansers, acrobaten, goochelaars en vuurspuwers. Elk jaar zijn er naast moderne attracties ook altijd oude kermisvermaken te bewonderen. Wouts en Keijzer werden onderscheiden voor het al meer dan twintig jaar levend houden van de kermistraditie.

De kerkmis-mis in de botsauto's trok als gebruikelijk weer veel publiek. Bijzonder was dat dit keer kardinaal Simonis de mis deed in een voor hem wel heel erg ongebruikelijk setting in flitsende kermisverlichting. De mis werd muzikaal begeleid door de zusters Augustinessen, die voor de gelegenheid in de botsauto's plaats hadden genomen.