Nieuwe overheidswebsite maakt het burger gemakkelijk

16/07/2007 13:02



Sociale Verzekeringsbank



Amstelveen, 16 juli 2007 - Wie plannen heeft om in het buitenland te gaan wonen, werken of studeren mag de website www.vertreknaarhetbuitenland.overheid.nl niet missen. Een slimme portal die het de burger gemakkelijk maakt. Alle relevante overheidsinformatie over tijdelijk of permanent verblijf in het buitenland staat hier bij elkaar. Men hoeft nu dus veel minder te zoeken. De portal levert informatie-op-maat door middel van een persoonlijke checklist. En, de informatie is actueel en betrouwbaar: bezoekers van de site kunnen er vanuit gaan dat ze met het raadplegen van deze site over alle benodigde info beschikken én de afzender is altijd duidelijk.

Persoonlijke checklist
Door het invullen van een aantal basisgegevens (zoals leeftijd, gezinssituatie, en land van bestemming) wordt een persoonlijk profiel gemaakt. Op basis hiervan verschijnt een persoonlijke checklist met basisinformatie over relevante regelingen. Zo zie je in één oogopslag wat je voor vertrek naar het buitenland moet en kunt regelen. Er kan direct worden doorgelinkt naar de website van de organisatie waar specifieke informatie, een rekenmodule of een formulier te vinden is. In het forumgedeelte wisselen bezoekers informatie en tips met elkaar uit.

AOW-gat tot auto
Tijdelijk of permanent vertrek naar het buitenland kan consequenties hebben voor bijvoorbeeld AOW, zorgverzekering, uitkering, kinderbijslag, belastingen of studiefinanciering. Zo kan er door werken in het buitenland een AOW-gat ontstaan. Handig is dat deze site aangeeft waar je bij de overheid terecht kunt voor een speciale verzekering om dit gat te dichten. Maar ook overheidsinformatie over uitvoer van de auto of erkenning van diploma's is er te vinden.

De Manifestgroep
In 2003 verenigden zes uitvoerende overheidsorganisaties zich in de Manifestgroep. De Belastingdienst, de Centra voor Werk en Inkomen, de Sociale Verzekeringsbank, het College voor zorgverzekeringen, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en de IB-Groep gaven een manifest uit waarin ze uitspraken de dienstverlening aan burgers te willen verbeteren. Inmiddels hebben ook Kadaster, Rijksdienst voor het Wegverkeer, Centraal Bureau voor de Statistiek, de Vereniging voor Kamers van Koophandel en de IND zich aangesloten. De elf organisaties willen hun dienstverlening voortdurend verbeteren en doen dit onder meer door de ontwikkeling van thema-portals. Eerder lanceerden zij al de portal onderwijsenbijverdienen.overheid.nl en in augustus dit jaar gaat overlijden.overheid.nl de lucht in. In 2003 ontwikkelde de Manifestgroep het succesvolle DigiD, dat nu door meer dan 100 organisaties wordt gebruikt.





http://vertreknaarhetbuitenland.overheid.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,