Groen!

Brussel, 15 juli 2007

Groen! steunt Big Jump-acties voor proper water

Alle gemeenten moeten afvalwater rioleren

De kwaliteit van de Vlaamse rivieren blijft ondermaats : slechts op één derde van alle meetplaatsen wordt de norm gehaald voor biologische waterkwaliteit. We zijn nog altijd ver af van rivieren waarin we naar hartelust kunnen zwemmen of van levende rivieren waarin vissen en planten terug volop gedijen.

Terecht vragen de actievoerders van The Big Jump dat er meer inspanningen gedaan worden om onze rivieren op korte tijd helemaal proper te krijgen.

Het is de verantwoordelijkheid van het Vlaams gewest om de overbemesting en vervuiling met nitraten sterker terug te dringen. Hier is bijvoorbeeld nood aan een krachtig bestuur. Misschien kan de nieuwe minister Hilde Crevits op dit vlak overtuigender uit de hoek komen dan haar voorganger Kris Peeters. Het is ook aan het gewest om het afvalwater te collecteren en te zuiveren en om de gemeenten te steunen om de ontbrekende schakels in de riolering te realiseren.

Maar ook de lokale besturen dienen eindelijk allemaal hun verantwoordelijkheid te nemen. Het is onaanvaardbaar dat in 10% van de Vlaamse gemeenten de rioleringsgraad (het aantal gezinnen dat is aangesloten op de riolering) nog altijd onder de 60% zit : dat wil zeggen dat in deze gemeenten 40% van het afvalwater zonder enige zuivering in grachten en rivieren terecht komt. En dat ondanks de subsidies voorzien door Vlaanderen.

Voor Groen! is de grens al lang bereikt. Ook Europa legt ons strikte eisen op. Straks worden we wellicht geconfronteerd met hoge boetes.

Groen! wil dat er een decreet gestemd wordt dat voor eens en voor goed alle gemeentebesturen verplicht om voor alle afvalwater een oplossing te voorzien : ofwel koppelt men het vuile water aan een riool ofwel geeft men steun voor kleinschalige zuivering of IBA (individuele zuivering). Alle gemeenten moeten in het kader van de zoneringsplannen (planning van rioolvoorzieningen) hun job doen. Vuil water gewoon in rivieren lozen is niet meer van deze tijd en moet wettelijk verboden worden. Ook het overlopen van riolen bij felle regenval (overstorten) moet zoveel mogelijk vermeden worden.

Groen! pleit daarom voor een basisdecreet lokaal milieubeleid waarin de plichten van alle gemeenten worden vastgelegd. Zorgen voor zuiver water behoort tot de basistaken van de gemeentebesturen. Zeker als het gewest de nodige subsidies voorziet, is er geen excuus meer.

Pas als alle water effectief opgevangen wordt, kunnen we er ook voor zorgen dat de zuiveringsgraag geleidelijk toeneemt. Die blijft op dit moment beschamend bengelen rond de 64% - dat moet en kan veel beter.

Rudi Daems, Vlaams parlementslid Groen! Vera Dua, voorzitter Groen!

Lijst van gemeenten met een rioleringsgraad van minder dan 60% (toestand begin 2003)

Alveringem, Ardooie, Balen, Begijnendijk, Bever, Heist-Op-den-Berg, Herne, Heuvelland, Horebeke (33,8% : laagste rioleringsgraad in Vlaanderen), Kaprijke, Knesselare, Kruishoutem, Laakdal, Lo-Reninge, Maarkedal, Meulebeke, Ruiselede, Sint-Laureins, Staden, Vleteren, Voeren, Waasmunster, Wingene, Wortegem-Petegem, Zingem, Zoersel, Zonnebeke