Senternovem


16-07-2007 | Persbericht uitslag tender innovatieve biobrandstoffen

Subsidie voor initiatieven productie biobrandstoffen

De minister van Verkeer en Waterstaat heeft twaalf miljoen euro subsidie toegekend aan drie innovatieve projecten op het gebied van biobrandstoffen. De projecten ontvangen subsidie vanuit het programma `CO2-reductie innovatieve biobrandstoffen voor transport'. Via dit programma wil het ministerie de uitstoot van CO2 door de Nederlandse transportsector verder verlagen.

Biobrandstoffen uit restproducten
De drie bedrijven die subsidie ontvangen, gaan brandstoffen vervaardigen uit restproducten. Zo gaat Koninklijke Nedalco bio-ethanol maken van tarwegries (een reststroom uit de voedselindustrie). N2 Energy gaat met de subsidie bio-ethanol produceren uit cellulose houdende afvalproducten zoals bermgras, hout, takken en stro. Sunoil Biodiesel gaat biodiesel maken van frituurvet. Met deze drie projecten is een investeringsbedrag gemoeid van bijna 190 miljoen euro. De projecten leveren een jaarlijkse reductie op van 260.000 ton CO2.

In totaal heeft SenterNovem 18 projectaanvragen ontvangen voor de eerste tender van het subsidieprogramma. Zeven projecten voldeden aan de gestelde criteria. Deze projecten zijn beoordeeld en gerangschikt door de Adviescommissie CO2-reductie Verkeer en Vervoer. Vervolgens heeft de Adviescommissie het beschikbare budget toegekend aan de hoogst gerangschikte projecten totdat het subsidiebudget was uitgeput. De minister heeft het advies van de Adviescommissie overgenomen.

Het subsidieprogramma
Het subsidieprogramma `CO2-reductie innovatieve biobrandstoffen voor transport' maakt deel uit van het CO2-reductieplan Verkeer en Vervoer. Naast het realiseren van een verminderde uitstoot van CO2 in het verkeer en vervoer is het programma ook gericht op het stimuleren van de overgang naar duurzame mobiliteit. Het programma wordt uitgevoerd door SenterNovem in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Wilt u meer weten over het subsidieprogramma CO2-reductie innovatieve biobrandstoffen voor transport kijk dan op www.senternovem.nl/biobrandstoffen.