KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

16-7-2007

De kop is er af in Kingston!

Op vrijdag 13 juli was de officiële opening voor het ISAF jeugd WK in Kingston Canada.
De 50 Landen teams gekleed in team kleding hebben een optocht gemaakt door Kingston en werden vervolgens uitgenodigd voor het officiële gedeelte.
Team Nederland bestaat uit : Hobie 16 Rob Sprij en Sam Frank, Laser jongens Gijs Pelt, Laser meisjes Eva Straus, 29er jongens Mark Walraven en Sibren Schiltkamp ,29er meisjes Anemiek Bekkering en Jeske Kisters.
Jeske kreeg de eer om als jongste van het team de Nederlandse vlag te dragen. Na een overladen programma met speeches; het lukte de complete Japanse ploeg om in slaap te vallen, mocht ieder land zijn
meegebrachte thuiswater leeggieten om een symbolisch bootje te laten drijven. Afijn het officiële gedeelte zat erop en het echte werk kon beginnen.

Na twee dagen racen
De stemming is goed en er wordt hard gewerkt om Nederland op de kaart te zetten. Via Internet zien we dat de Nederlandse ploeg steeds meer medailles binnenhaalt op het WK in Portugal. Perfect natuurlijk, maar dat willen wij ook! De omstandigheden zijn tot nu toe perfect. Gisteren middenweer met aan het eind zelfs een licht weer wedstrijd en vandaag knallen met een mooie 6 bft.

Hobie 16.
Na het afstellen van de door de organisatie beschikbaar gestelde boten zijn Rob en Frank begonnen met racen . De mannen hopen op wind en tijdens de races blijkt dat ze hier zeker potentie hebben . Een OCS (te vroege start), gescheurde SPI en een koprol in het laatste rak gooien wat roet in het eten. Met een score van 5,12,6,OCS,7 staan ze nu op een 8ste plaats. De 9e plaats van vorig jaar gaan we zeker verbeteren.

29er jongens
Bij Mark en Sibren is alles onder controle. Genoeg humor Mark en Sibren, blij met hun strakke lycras met NED erop, zorgen voor een stabiele serie tot nu toe. In een sterk veld van 23 boten scoren de mannen alle wedstrijden tussen de 4 en de 9e plek. En staan ze na 5 races op plaats 4.

29er meisjes
Annemiek en Jeske lijken een top voorbereiding gehad te hebben. Zowel met licht weer als met een dikke windkracht 6 ziet de boathandling er strak uit. Bedankt Pepe (trainer 29-er klasse)! De meiden zijn er klaar voor. Na een slow start met een 9e plek hebben ze zowel de lichtweer als de zwaar weer wedstrijd gewonnen. Ze staan nu met score van 9,6,1,4,1 3de achter de Britten en de Amerikaanse meisjes. Met slechts 2 punten verschil met nummer 1 licht alles nog open. We gaan ervoor.

Laser jongens
Gijs komt steeds beter in zijn ritme gedurende de eerste twee dagen. Niet helemaal fit begonnen aan dit WK wist hij vandaag met windkracht 6 en goeie golven een 14e en een 13e plaats te scoren. Gijs is met zijn 72 kg een van de lichtere laser zeilers van het veld en hoopt zijn slag te slaan in wat minder wind. Hij staat nu op de 13e plaats na 4 races.

Laser radiaal meisjes
Eva begon voortvarend met een 9e plek en had helaas race 4 een OCS. Nuchter als ze is zei ze geen probleem ik moest toch nog een aftrek varen. Wordt vervolgd.

Coaches
Voor ons als coaches is het op de banen in Kingston even wennen. Niemand heeft een eigen rubberboot, maar we zitten met zijn allen op één coachboot. Marc mocht op zijn dwarsgetuigde tweemaster van 25 meter de laserwedstrijden volgen vanuit het kraaiennest. Ik mag zelf de Hobie en 29ers voorzien van tips, eten en drinken vanaf een 30 foot zeilschip. Met 8 coaches aan boord die totaal 20 teams moeten coachen is het vechten voor je tijd. Maar de stemming is goed en 8 keer complimenten krijgen nadat Annemiek en Jeske voor de tweede keer een
1e plek pakten is ook wat waard.

Wordt vervolgd

Groet vanuit Canada.
Marc de Haas en Sven Karsenbarg

Internetadres: www.youthworlds2007.org
E-mailadres:koen.verhart@watersportverbond.nl