Donorregister: Duizenden reacties na Donorshow

Donorregister

16 juli 2007

Duizenden reacties na Donorshow

Het Donorregister heeft naar aanleiding van de Grote Donorshow die BNN op vrijdag 1 juni uitzond, ruim 12 duizend donorformulieren ontvangen. Vrijwel alle invullers geven toestemming voor donatie (keuze 1). Ruim 43 duizend donorformulieren zijn in de anderhalve week na de uitzending gedownload van de internetsite van het Donorregister. 64 Procent van de retourgestuurde formulieren is ingevuld door mensen die hun keuze nog nooit bij het Donorregister kenbaar hebben gemaakt. Het overige deel, 36 procent, heeft in het verleden de keuze al wél doorgegeven, maar heeft deze met het donorformulier bevestigd of gewijzigd.

Een aanzienlijk deel van de retourgestuurde formulieren is door het Donorregister verwerkt. De inzenders hebben hiervan een bevestiging ontvangen. De formulieren die wat later zijn ingestuurd of waarbij het formulier niet correct of niet volledig is ingevuld, bijvoorbeeld omdat een handtekening is vergeten, worden zo spoedig mogelijk verwerkt.

Gewoonlijk ontvangt het Donorregister 3 tot 4 duizend donorformulieren per maand. Deze formulieren zijn afgehaald bij huisarts of apotheek, aangevraagd of gedownload bij het Donorregister, of ontvangen bij een nieuw reisdocument. Sinds eind vorig jaar reiken gemeenten bij een nieuw paspoort of identiteitskaart een donorformulier uit.

Op dit moment hebben ruim 5,1 miljoen mensen van twaalf jaar of ouder hun keuze laten vastleggen bij het Donorregister. Er zijn vier keuzemogelijkheden: al dan niet toestemming voor donatie, de keuze overlaten aan nabestaanden of aan een specifieke persoon. Het merendeel, 56 procent oftewel 2,9 miljoen geregistreerden, wil donor zijn.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed