Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Zoetermeer, 15 juli 2007
Inzamelpercentage voldoet ruimschoots aan wettelijke doelstelling
Nederlanders leveren 122 miljoen lege batterijen in
De inzameling van lege batterijen is in 2006 opnieuw toegenomen. Bij elkaar leverden Nederlanders vorig jaar 122 miljoen batterijen in. Hiermee werd 83 procent van alle afgedankte batterijen in ons land ingezameld. Met dit percentage voldoet uitvoeringsorganisatie Stibat (Stichting Batterijen) ruimschoots aan de wettelijke doelstelling. Volgens de afspraken met het ministerie van VROM moet uiterlijk eind 2007 80 procent van alle afgedankte batterijen worden ingezameld.
Stibat schrijft de stijging toe aan de toegenomen bewustwording onder Nederlanders over nut en noodzaak van gescheiden inzameling. Haar publiekscampagne speelt daarin een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlandse bevolking de radio- en televisiecommercials van Stibat spontaan weet te noemen. Dat verklaart mede het succes van de inleveractie, die onderdeel uitmaakt van de campagne. Hierdoor zijn vorig jaar ruim 1.800.000 zakjes met lege batterijen ingeleverd door mensen die kans wilden maken op het winnen van een reischeque.
Ook de verdere uitbreiding van het aantal inleverpunten bij voornamelijk winkels heeft ertoe bijgedragen dat er in 2006 weer meer batterijen zijn ingeleverd dan in voorgaande jaren. Momenteel doen 79 winkelketens mee. Zij zijn goed voor bijna 11.000 winkels. Samen met de ruim 4.600 basisscholen en de meer dan 500 campings zijn er in totaal ruim 16.000 inleverpunten waar Stibat de batterijen ophaalt.
Inzamelresultaat
Het totale gewicht van de vorig jaar ingezamelde batterijen bedraagt 2.858 ton. Dat is 4,5 procent meer dan in 2005, toen 2.735 ton werd ingezameld. De inzamelresultaten staan in het Stibat Jaarverslag 2006, dat vandaag is verschenen. Daarin wordt ook gemeld dat, als gevolg van de nieuwe Europese richtlijn, met ingang van 2009 het inzamelpercentage moet worden berekend op basis van de gemiddelde hoeveelheid verkochte batterijen. Volgens die berekeningsmethode moet in 2012 minimaal 25% en in 2016 minstens 45% zijn ingezameld. In Nederland lag dat percentage eind 2006 reeds op 36.
Milieuvriendelijke recycling
Alle ingezamelde batterijen gaan naar het landelijke sorteercentrum van Stibat, waar ze naar type en chemische samenstelling worden gesorteerd. Voor de recycling van de batterijen maakt Stibat gebruik van gespecialiseerde bedrijven in West-Europa.