BIjzondere zeilwedstrijd met jongeren met beperkte levensverwachting


Scheveningen - Cork met Leef je Droom

SCHEVENINGEN, 20070605 -- "Leef je droom" is begonnen in 2003 en is uitgegroeid tot een programma voor en met jongeren met een levensbeperkende aandoening. Olaf Oosterman is de drijvende kracht achter dit project. Olaf heeft het syndroom van Marfan. De levensverwachting van Marfan patiënten is kort. Samen met 4 jongeren met dezelfde aandoening gaat Olaf de wedstrijd Scheveningen - Cork (Ierland) varen. De jongeren worden getraind en klaar gestoomd door Olaf, die erkend zeilinstructeur is.

De wedstrijd Scheveningen - Cork
Op 14 juli zal het startschot klinken voor een zogenaamde "off shore" wedstrijd. Deze leidt van Scheveningen via het Kanaal, langs de Engelse kust naar Ierland. Een wedstrijd van 570 zeemijlen.

Doel van het project
Olaf wil jaarlijks jongeren opleiden en klaarstomen voor een zeilwedstrijd. Voor de wedstrijd Scheveningen - Cork heeft Olaf de beschikking over een X35. Eén van de nieuwste zeiljachten die uitermate geschikt is voor wedstrijden. Olaf heeft de boot 8 weken tot zijn beschikking. In die periode zal hij een team van 4 jongeren met het syndroom van Marfan, zeilers en niet-zeilers, klaarstomen voor de wedstrijd en de wedstrijd ook varen. Olaf wil deelnemen in de speciale Jeugdklasse.

Sponsors en media
Waterland Monnickendam stelt in samenwerking met het tijdschrift Zeilen, North Sails, X-Yachts, DNA advies, Tuned Rigs, TAS technische bouw en adviezen en andere sponsors voor een periode van 8 weken een X-35 ter beschikking voor training en de wedstrijd. Het Revalidatie Centrum Amsterdam begeleidt de jongeren in hun fysieke conditie.

Tijdens de wedstrijd zal een redacteur van het blad ' Zeilen' meevaren om verslag te doen van de wedstrijd in de vorm van een artikel en updates op de website van het blad Zeilen. In het tijdschrift Viaboten zullen de training en de wedstrijd maandelijks worden gevolgd. Tijdens de wedstrijd zal een satelliettelefoon aan boord zijn om de pers en media te woord te staan. Via de Ierse Marfan vereniging wordt getracht om het project bij de lokale media onder de aandacht te brengen.

Het Syndroom van Marfan
Olaf heeft het syndroom van Marfan. Een aandoening aan het bindweefsel met allerlei bijverschijnselen. Onder andere een constante verwijdering van de Aorta met een toenemende kans op scheuren. De levensverwachting van patiënten met het syndroom van Marfan is korter dan dat van de gemiddelde mens. Olaf en zijn teamgenoten hebben dan ook geen tijd te verliezen.





Ingezonden persbericht