VVD


14-7-2007

RUTTE VERBIJSTERD OVER UITSPRAKEN VOGELAAR

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte is verbijsterd over de uitspraken van minister Vogelaar vanmorgen in Trouw.

"Dit is het definitieve bewijs dat het cultuurrelativisme met dit kabinet weer helemaal terug is in de Nederlandse politiek." Rutte wil van premier Balkenende weten of Vogelaar namens het hele kabinet spreekt.

In Trouw van vanmorgen zegt Vogelaar: "De islamitische cultuur nestelt zich zo diepgaand in de Nederlandse samenleving dat op de lange duur gesproken kan worden van een land dat uitgaat van een 'joods-christelijke-islamitische traditie."

Rutte neemt scherp afstand van deze opvatting van de minister voor Wonen, Wijken en Integratie. "Vogelaar is al de minister die vindt dat het dragen van een boerka moet kunnen; natuurlijk kan dat niet. Vogelaar is al de minister die denkt dat je door veertig wijken te verbouwen de integratieproblemen in Nederland oplost; alsof het probleem in de bakstenen zit. En nu weer deze uitspraak."

Rutte: "Nederland heeft geen islamitische traditie. Natuurlijk niet; daar moet je duidelijk over zijn. Mensen die naar ons land komen hebben onze kernwaarden te onderschrijven, zoals gelijkheid van mannen en vrouwen en onze democratische rechtsstaat. Welk geloof je aanhangt maakt ons niet uit, maar je hebt onze kernwaarden te onderschrijven."

Rutte wil van premier Balkenende weten of Vogelaar namens het hele kabinet spreekt. "Als dat waar is, is het cultuurrelativisme van de jaren tachtig weer helemaal terug - met dank aan CDA, PvdA en ChristenUnie. Dat is zonder meer een gevaarlijke ontwikkeling."