Gemeente IJsselstein


Workshop `Steen en Teen' in Kasteeltuin

Datum: maandag 9 juli 2007
Onder begeleiding van beeldend kunstenaar Jan van Schaik kan jong en oud zelf aan de slag met kunst van speksteen en wilgenteen tijdens het Provinciaal Museumweekend van 14 en 15 juli a.s. De workshop vindt plaats op beide dagen van 13.00-17.00 uur in de tuin van Kasteeltoren aan het Kronenburgplantsoen.
Stadsmuseum en Kasteeltoren IJsselstein zijn dit weekend gratis te bezoeken. Deelname aan de workshop: EUR 2,50.
Tijdens de workshop door Van Schaik kunnen kinderen en volwassenen zelf kunst maken met speksteen en wilgenteen. De combinatie van twee natuurlijke materialen zal een verrassend resultaat opleveren. In de workshop wil Jan van Schaik de deelnemers uitdagen stenen en wilgentenen te combineren tot kleine kunstwerkjes. Er wordt gewerkt met speksteen, een mooie en vrij zachte, goed te bewerken steensoort. Het materiaal wordt vormgegeven in combinatie met wilgentenen takken. Laat u daarbij inspireren door het enthousiasme van Jan van Schaik, het materiaal, de natuur en de mooie historische omgeving! Steen en teen is een workshop voor jong en oud. Voor elke leeftijd zijn er weer andere mogelijkheden, kinderen onder de acht jaar kunnen wel wat hulp gebruiken van een vader, moeder of andere volwassene. Groeikunst
Jan van Schaik uit Amsterdam is één van de kunstenaars die speciaal voor de Kasteeltuin groeikunstwerken heeft gemaakt van wilgenteen, evenals Johan Sietzema uit Gouda. Wilgenhout is door de eeuwen heen een belangrijk middel van bestaan voor IJsselstein geweest. Temidden van vele grienden waren in het stadje honderden jaren mandenvlechters en hoepelmakers werkzaam. De historie van de griendcultuur wordt hier mooi verweven met het eeuwenoude `Stein aan de Ysel', de oudste stenen burcht waar de stad IJsselstein haar naam aan heeft te danken. Activiteiten
Stadsmuseum en Kasteeltoren geopend
Het Stadsmuseum en de Kasteeltoren en -tuin zijn tijdens dit Provinciaal Museumweekend op 14 en 15 juli gratis geopend vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur. In het Stadsmuseum is er een tentoonstelling met werken van Jan Sierhuis. Expressionistische schilderijen en werk op papier uit de jaren '60 van Jan Sierhuis i.s.m. Galerie de Boog.

Theaterspel
Tijdens uw bezoek aan de Kasteeltoren - en tuin kunt u kennis maken met kasteelbewoners. Het boeiende theaterspel laat u de geschiedenis van het kasteel pas echt beleven. Jong en oud kunnen zich daarnaast vermaken met diverse middeleeuwse spellen, zowel binnen als buiten in de kasteeltuin.

Prijsuitreiking tekenwedstrijd
Op zondag 15 juli om 12.00 vind de prijsuitreiking plaats voor de kinderen uit IJsselstein door ridder Roderick van de kinderwedstrijden schilder je eigen wapenschild en/of teken jezelf als ridder of als jonkvrouw.

Meer info:
Tel. 030-688 68 00 (tijdens openingstijden Stadsmuseum di t/m zo 13.00-17.00 uur) www.stadsmuseum.nl