Gemeente Rotterdam weert mega Hindoetempel-project

12/07/2007 00:28


Chandi World


Persbericht

Rotterdam, 12 juli 2007

Gemeente Rotterdam weert mega Hindoetempel-project

Rotterdam - Als het aan initiatiefnemer Aniel Lachman ligt, krijgt Rotterdam een van de grootste Hindoetempels ter wereld. Als het aan de gemeente Rotterdam ligt, komt Chandi World's Hindoetempel-project er niet. Omdat Lachman zich tegengewerkt en niet serieus genomen voelt, stapt hij naar de Commissie Gelijke Behandeling en de Ombudsman van Rotterdam.

"Het Multifunctionele Mandir Leisure Complex (MMLC) dat ons voor ogen staat, moet de grootste in de wereld worden", vertelt Lachman. "Het wordt een uniek centrum dat naast een Mandir - een hindoetempel - ook diverse andere faciliteiten zal bieden op het gebied van kunst, cultuur en ontspanning. Het wordt een in het oog springend geheel, een architectonische parel. Het centrum heeft zowel culturele als toeristische waarde, maar ook sociale en economische impact", stelt Lachman. Zo schept Chandi World ruim 170 directe arbeidsplaatsen, draagt het centrum bij aan opvang en begeleiding van jongeren en kan het (handels)relaties met India bevorderen.
Chandi World is al sinds 2005 op verschillende niveaus met het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) in gesprek over het vinden van een passende locatie. "Uit recente uitspraken van het OBR, bij monde van vakgroepmanager gronduitgifte Van Ameijden, kan worden opgemaakt dat de gemeente Rotterdam niet van zins is Chandi World aan een locatie te helpen", stelt Lachman. Ook in contacten met de wethouder van Participatie en Cultuur, dhr. Kaya, houdt de gemeente Rotterdam de boot af. "De wethouder zei letterlijk tegen mij: 'een Mandir blijft een Mandir'. Dat verwacht je toch niet van een dergelijk hoog geplaatst persoon?" Men doet de deur dicht omdat ze niet verder lezen dan het woord 'Mandir', aldus Lachman.
De Gemeente Rotterdam heeft haar twijfels uitgesproken over de professionaliteit van Chandi World. "Dat slaat echter nergens op", stelt Lachman: "In ons projectteam zitten adviseurs uit gerenommeerde organisaties, zoals Stichting Metropolis, Van Bevervoorde Vastgoed en Ernst & Young". Ook twijfelt de gemeente eraan of er wel financiering te vinden is. "Er zijn investeerders die bereid zijn om te investeren, maar het gebrek aan een concrete locatie weerhoudt hen ervan om harde toezeggingen te doen. Zolang de Gemeente Rotterdam zich niet inzet, blijft deze kip-ei situatie bestaan", aldus Lachman.
"Wat ons betreft is de maat vol. We worden nu twee jaar lang op onterechte gronden aan het lijntje gehouden. We vragen van de Gemeente Rotterdam een grondige en serieuze bestudering van ons plan. Als dat gebeurt zijn wij ervan overtuigd dat het Multifunctionele Mandir Leisure Complex er kan komen."