Verbond van Verzekeraars

Productie hypothecaire beleggingsverzekeringen stijgt tegen de trend in

Het aantal nieuw afgesloten individuele levensverzekeringen is in mei met zeven procent gedaald ten opzichte van april. Dat meldt de nieuwste uitgave van Verzekerd!, het nieuwsmagazine van het Verbond. De afname wordt grotendeels veroorzaakt door een daling van de premieomzet van beleggingsverzekeringen, in het bijzonder bij de lijfrenten. Opvallend is echter dat de productie van hypothecaire beleggingsverzekeringen juist is gestegen.

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) monitort al sinds jaar en dag de productie van individuele levensverzekeringen, waaronder hypothecaire, spaar- en beleggingsverzekeringen. De afgelopen maanden wordt vanwege alle media-aandacht vooral kritisch naar de verkoop van beleggingsverzekeringen gekeken. Uit de CVS-cijfers tot en met de maand mei kan worden geconcludeerd dat die aandacht negatieve consequenties heeft voor de productie: ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2006 is de omzet van nieuw afgesloten beleggingsverzekeringen met ongeveer een kwart gedaald. Dit beeld lijkt zich wel wat te stabiliseren, aangezien de totale omzet sinds februari al ongeveer een kwart lager ligt. "Bovendien is de verkoop van de traditionele levensverzekeringen met ruim tien procentpunt afgenomen, wat het beeld van de dalende omzet van beleggingsverzekeringen enigszins nuanceert", aldus adjunct-manager Fred Treur van het CVS. "Maar ondanks die nuancering is het aandeel van de beleggingsverzekeringen binnen het totaal hoe dan ook lager. Als de mei-omzet met eerdere jaren wordt vergeleken, is het aandeel beleggingsverzekeringen afgenomen. In mei 2006 en 2005 bestonden respectievelijk 28 en 26 procent van de premieomzet uit unit-linkedproducten; in mei dit jaar is dat aandeel 21 procent.

Opvallend
Afgezet tegen die trend is het des te opvallender dat de productie van hypothecaire beleggingsverzekeringen (een productgroep binnen de groep beleggingsverzekeringen) voor het eerst sinds maanden is gestegen. De premieomzet nam met twaalf procent toe ten opzichte van april, terwijl de omzet van spaarhypotheken met 'slechts' zeven procent omhoogging.

Trendbreuk?
Een directe verklaring voor de stijging heeft Treur niet, al werd in een onderzoek van Wegwijs-magazine, dat vorige week werd gepubliceerd, geconstateerd dat ruim een derde van de groep hoger opgeleiden (hbo'ers, academici, middelbaar en hoger personeel) liever een beleggingshypotheek dan een spaarhypotheek afsluit. "Blijkbaar is het product nog steeds in trek. Het is echter te vroeg om te spreken van een trendbreuk."
Een overzicht van de CVS-cijfers is hier te vinden.

Verzekerd!, juli 2007