Neuroprotectie als mogelijke sleutel tegen Parkinson-verschijnselen

Stapje verder in Parkinson-onderzoek

09 juli 2007 - Het alertheidsbevorderende middel modafinil blijkt in een diermodel voor de ziekte van Parkinson, het afsterven van neuronen in een specifiek gebied in de hersenen te kunnen voorkomen. Deze zogenoemde neurodegeneratie is verantwoordelijk voor veel van de klachten van Parkinsonpatiënten zoals tremoren en stijfheid, maar ook het uitblijven van bewegingsactiviteit. Deze neurodegeneratie is niet te herstellen.

Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Sanneke van Vliet van TNO in Rijswijk die hierop op 12 juli 2007 hoopt te promoveren aan de Universiteit Utrecht.

Het is op dit moment nog te vroeg te voorspellen óf en wannéér een medicijn tegen Parkinson op basis van dit onderzoek ontwikkeld kan zijn. De resultaten van het promotieonderzoek van Sanneke van Vliet rechtvaardigen wel nader onderzoek naar neuroprotectie in relatie tot Parkinson.

Afsterfprocessen

Sanneke van Vliet zocht naar een stof die de neuronen beschermt tegen de afsterfprocessen. Dit zou de kwaliteit van leven en het perspectief van de patiënten enorm kunnen verbeteren. Uit dit promotieonderzoek blijkt dat de alertheids-bevorderende stof modafinil beschermend werkt in een diermodel voor de ziekte van Parkinson. Het onderzoek van TNO en de Universiteit Utrecht laat zien dat na behandeling met modafinil zowel meer neuronen overleven als een vermindering van de Parkinson symptomen optreedt. De resultaten tonen aan dat neuroprotectie in het algemeen en modafinil in het bijzonder een nieuwe effectieve behandelingsstrategie kunnen vormen in de strijd tegen de ziekte van Parkinson.