Groep Wilders


donderdag 12 juli 2007
Vragen van het lid Agema (PVV) aan de minister van VWS over het bericht (*) dat hij besloten heeft om geen voorrang op de wachtlijst te verlenen aan nierpatiënten die een donornier die ze zelf niet kunnen ontvangen onderling ruilen.


1.)
Bent u bekend met het bericht (*) over uw besluit om geen voorrang op de wachtlijst te verlenen aan nierpatiënten die een donornier die ze zelf niet kunnen ontvangen onderling ruilen?


2.)
Hoe rijmt u uw besluit met het gegeven dat het ruilprogramma voor vele nierpatiënten hun leven kan redden omdat de kans aanzienlijk is dat een geliefde een van zijn of haar nieren schenkt als de nierpatiënt daardoor gered kan worden en dit niet geldt voor het doneren van een levende donor aan een vreemde?


3.)
Hoe veel donornieren loopt u jaarlijks als gevolg van dit besluit mis?


4.)
Hoeveel nierpatiënten overlijden onnodig als gevolg van dit besluit?


5.)
Bent u bereid uw besluit in te trekken? Zo neen, waarom niet?


6.)
Bent u met mij van mening dat wanneer er meer nierpatiënten geholpen worden door ruildonatie er voor de nierpatiënten die niet zelf een levende donor meebrengen meer nieren van overledenen beschikbaar komen waardoor er per saldo meer nierpatiënten geholpen worden en er juist niet zoals u stelt sprake is van een "niet eerlijke" situatie? Zo neen, waarom niet?

(*) www.nu.nl, Geen voorrang voor nierpatiënten met donor, 11 juli
2007


____________________