Provincie Zuid-Holland

Zwemverbod voor vier locaties met blauwalgen 12-07-2007

Strand Hoek van Holland: negatief zwemadvies

De provincie Zuid-Holland heeft vier zwemverboden afgekondigd voor locaties in de gemeenten Zoetermeer, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. Reden is de grote concentratie giftige blauwalgen in de badzones. Voor Hoek van Holland geldt een negatief zwemadvies vanwege een onveilige situatie.

De zwemverboden gelden voor de zwemlocaties:
o Noord Aa, locatie Speelvijver in Zoetermeer; o Vlietland, locaties Speelvijver en Badstrand (noord-oostoever) in Leidschendam-Voorburg;
o Vlietland, locaties Surfstrand (noord-westoever) in de gemeente Voorschoten.

Blauwalgen kunnen huidirritatie, maag- en darmklachten, hoofdpijn en koorts veroorzaken.

Voor het strand van Hoek van Holland geldt een negatief zwemadvies omdat twee van de drie zandbanken bij de vloedlijn zijn verdwenen na ophoging met zand. Daardoor is een diepe geul ontstaan en bestaat de zandbodem uit los zand, waar zwemmers snel in kunnen wegzakken. Dat levert een gevaarlijke situatie op. Het gaat om een strook van drie kilometer lengte.

Verder blijven het zwemverbod ten noorden van het uitwateringskanaal in Katwijk aan Zee (Boulevard noord) en het negatieve zwemadvies voor het Spui bij Oud-Beijerland van kracht.

Met vragen over het zwemwater in Zuid-Holland kunnen waterrecreanten terecht bij de zwemwatertelefoon (070 441 75 50) of op onze website www.zuid-holland.nl/zwemwater.

Bron: Communicatie 070 - 441 66 22.