PvdA Europees parlement


Haags-Brusselse tandem in gesprek over toekomst Nedcar

12 juli 2007

Ieke van den Burg PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg, vertegenwoordiger van de provincie Limburg in het Europees Parlement, brengt morgen samen met het Limburgse PvdA-kamerlid Pauline Smeets een werkbezoek aan de gemeente Sittard-Geleen-Born. Daar praten de PvdA'ers met bestuurders, werkgevers en werknemers over de toekomst van autofabrikant Nedcar en de rol van de Automotive-industrie voor Limburg.

De PvdA-politici treden tijdens het werkbezoek op als Haags-Brusselse tandem. Ieke van den Burg is in het Europees Parlement nauw betrokken bij kwesties rondom staatssteun en arbeidsrechten. Ze was één van de leidende figuren in het verzet tegen de Bolkesteinrichtlijn en is de architect van de 'diensten van algemeen belang'-clausule, die in het nieuwe Europese verdrag nationale diensten van algemeen belang, zoals openbaar vervoer en thuiszorg, beter moet beschermen tegen de Europese interne markt.

In Sittard wil de PvdA-europarlementariër samen met de Limburgse expertise van Sittards kamerlid Pauline Smeets praten over de toekomst van Nedcar in Limburg. "EZ heeft afgelopen maand miljoenen euro's steun toegezegd aan Automotive in Noord-Brabant. Ik wil weten hoe het met Limburg zit, en hoe men vlak over de grens, bij Ford Genk en Volkswagen Vorst, omgaat met kwesties rond staatssteun, waar de Europese Commissie in Brussel natuurlijk bovenop zit. Daarnaast moeten we als Haags-Brusselse tandem inventariseren hoe Europa en Nederland de Limburgse Automotive-sector beter kan ondersteunen en faciliteren, bijvoorbeeld door het wegnemen van barrières op het gebied van grensarbeid."

Bij de gesprekken, die het eerste deel van de dag plaatsvinden bij Nedcar, en het tweede deel in het gemeentehuis van Sittard en het daargelegen Mobiliteitscentrum, schuiven onder andere de Nedcar-directie, lokale bestuurders, statenleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van OR en FNV aan. Ook is de algemeen directeur van de Provincie Limburg, de heer Wim Weijnen aanwezig.