Provincie Gelderland

PERSBERICHT
Ga naar de internetsite van de provincie Gelderland

Nr.2007-328

Arnhem,3 juli 2007

BIOGAS TANKEN VOOR EEN SCHOON EN DUURZAAM GELDERLAND

Binnenkort kunnen voertuigen schoon én duurzaam rijden in Gelderland. De acht Groen Gas tankstations die in Gelderland worden gerealiseerd, zijn de eerste in Nederland waar deze milieusparende brandstof getankt kan worden. Ook gaan 33 bussen op biogas rijden. De Valleilijn op het traject Ede-Wageningen stapt als eerste over op deze schone en duurzame brandstof.

In december vorig jaar hebben Gedeputeerde Staten met betrokken partijen een intentieverklaring ondertekend om in de provincie op biogas te gaan rijden. Op deze manier geeft de provincie invulling aan een schoon en duurzaam Gelderland. De biogasvoorziening in Gelderland wordt mogelijk gemaakt door een subsidietoekenning van ruim twee miljoen euro. Dat bedrag wordt beschikbaar gesteld door SenterNovem - een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat initiatieven op het gebied van duurzaamheid stimuleert. Het initiatief is genomen door de Coalitie Rijden op Biogas (CROB). In deze coalitie werken de bedrijven MAN truck & bus, MAN Rollo, DMT Milieutechnologie, Geveke Werktuigbouw en de Stichting Energy Valley samen. Zij doen dit onder begeleiding van E Kwadraat advies.

Wat is biogas?
Aardgas is op dit moment de schoonste brandstof die beschikbaar is. Binnen twee jaar kan in de grotere Gelderse steden aardgas worden getankt. Deze fossiele brandstof wordt op termijn vervangen door het duurzame biogas. Biogas heeft dezelfde eigenschappen als aardgas, met het verschil dat het duurzaam geproduceerd is. Biogas wordt gemaakt uit restproducten zoals mest en organisch afval. Nadat het biogas is gezuiverd kan het via het gasnet naar de tankstations worden getransporteerd.

Verbeteren luchtkwaliteit
Het verkeer in steden is een oorzaak van de slechte luchtkwaliteit. De provincie Gelderland en CROB werken samen aan een schone lucht in Gelderland door het rijden op biogas mogelijk te maken. In landen als Italië, Zweden en Duitsland wordt al jaren op aardgas gereden en zijn er vele aardgasauto's op de markt. In Nederland moeten de auto's nog worden aangepast. Met zes aardgasgvulstations staat het aardgastanken in Nederland nog in de kinderschoenen. Binnen twee jaar moeten er minstens 70 aardgastankstations in Nederland zijn. In Gelderland wordt nog dit jaar het eerste aardgasvulstation geopend (Nijmegen). De andere grote Gelderse steden volgen het komende jaar.



Provincie Gelderland