Gemeente Hengelo

Hengelo Zuid verfraaid met water

De gemeente Hengelo en waterschap Regge en Dinkel hebben afspraken gemaakt om de riolering en waterhuishouding in Hart van Zuid en Berflo Es duurzaam te verbeteren en beken de ruimte te geven. Beide partijen hebben woensdag 11 juli een samenwerkingsovereenkomst getekend. De overeenkomst werd door de Beekbusters en het Berflobeek Bevrijdingsfront met de kano overhandigd aan burgemeester Kerckhaert en vice-voorzitter Hos van het waterschap.

Beekbuster in actie

Door de overeenkomst moet de wateroverlast in Hart van Zuid en Berflo Es na zware buien verleden tijd zijn. Ook worden door de overeenkomst andere problemen in de wijken aangepakt, zoals verouderde riolering, vervuilde beken, riooloverstorten, vochtige woningen door hoge grondwaterstanden, te veel aanvoer van zowel hemelwater als grondwater naar de waterzuiveringsinstallatie en een onverzorgde aanblik van bestaande watergangen. De grootscheepse reconstructies die uitgevoerd worden in Hart van Zuid en de Berflo Es bieden de kans om die knelpunten op te lossen.

Beekbusters met de samenwerkingsovereenkomst

Beken weer zichtbaar

In het waterplan is beekherstel een belangrijk punt. Zo moeten de beken in het buitengebied weer gekoppeld worden aan de beken in de stad. Ook moeten ze zichtbaar worden, door zogenoemde overkluizingen op te heffen.

Een tweede belangrijk punt is dat regenwater niet meer in de riolering terecht komt. Het zogenoemde hemelwater wordt afgekoppeld van de riolering en afgevoerd via de beken. Het water wordt zo lang mogelijk in het gebied vastgehouden en geleidelijk afgevoerd naar benedenstroomse gebieden, zoals Almelo en Borne om daar wateroverlast tegen te gaan. Bovendien wordt er naar gestreefd het water te zuiveren door micro-organismen.

Een derde belangrijk punt in de samenwerkingsovereenkomst is het beteugelen van de hoge grondwaterstand in de wijken. Er moet goed gedraineerd worden, zodat kruipruimten vochtvrij worden gehouden.

6,7 miljoen

De gemeente Hengelo en het waterschap Regge en Dinkel hechten grote waarde aan het duurzaam omgaan met water. Deze overeenkomst past daar prima bij. Voor het mogelijk maken van de voorzieningen, wordt zon twee miljoen euro bijgedragen door de gemeente. Het waterschap draagt 4,7 miljoen euro bij.

Burgemeester Kerckhaert en vice-voorzitter Hos ondertekenen de overeenkomst

Projecten die worden gerealiseerd zijn:

Hart van Zuid

* Er wordt een nieuwe beek aangelegd in Hart van Zuid die parallel gaat lopen met de nieuw aan te leggen Laan van Hart van Zuid. De beek sluit aan op de watergang Omloopleiding die ten zuiden van Hengelo loopt. In deze watergang staat altijd water, zodat er ook altijd water in Hart van Zuid is. De nieuwe beek is nodig voor waterberging bij veel regenval en de afvoer van hemelwater.
* Dezelfde beek loopt door Hart van Zuid en buigt af richting het Vereenigingsgebouw achter het station. De beek krijgt daar een stedelijke uitstraling, bijvoorbeeld betonnen oevers, zodat hij goed in de omgeving past. Ook hier wordt de nieuwe beek gebruikt voor de afvoer van hemelwater en waterberging .
* Er komt een zogenoemde retentievijver in Lansinkveld bij het nieuwe ROC van Twente. De vijver wordt gebruikt voor de berging van water bij veel regenval. Bij de vijver wordt een afvoerleiding aangelegd naar de Berflobeek.

* De Berflobeek ten zuiden van het station wordt weer zichtbaar gemaakt.

Berflo Es en Veldwijk

* De Berflobeek noordelijk van de Breemarsweg wordt inpast in de openbare ruimte. De gemeente maakt daar nog plannen voor, maar gedacht moet worden aan natuurvriendelijke oevers, het omhoog brengen van het waterpijl en het aanleggen van een wandelpad langs de beek.

* Ook de Berflobeek bij de Goudenregenstraat wordt opnieuw ingericht. De beek ligt daar diep met hekken erom heen, maar moet betrokken worden bij de nieuwbouw. Ook hier wordt waarschijnlijk een wandelpad langs de beek aangelegd, zodat wandelaars via de beek naar de binnenstad kunnen lopen.

* In Veldwijk Noord wordt een nieuwe beek aangelegd met retentievoorziening en bergingsvijver, zodat het water niet te snel wordt afgevoerd naar de benedenstroomse gebieden en daar problemen oplevert.