Woonbond
Woonbond: niet tornen aan coalitieakkoord
Het kabinet dreigt het vermogen van de woningcorporaties aan te wenden om gaten in de rijksbegroting te dichten. De Nederlandse Woonbond maakt zich daar grote zorgen over en roept de onderhandelende partijen op om rekening te houden met de belangen van de 6 miljoen huurders in Nederland.. Woonbonddirecteur Ronald Paping: "Het gaat om volkshuisvestingsgeld dat voornamelijk door huurders is opgebracht. Gebruik dat om het huren weer betaalbaar te maken, de woningnood te lenigen en om de 40 aandachtwijken te veranderen in prachtwijken. Dat zijn de afspraken in het coalitieakkoord. Houd je daaraan!".
Het kabinet en Aedes zijn momenteel in de eindfase van de onderhandelingen over een bijdrage van de corporaties in de investeringen in de wijkaanpak. Hierbij wil het kabinet de corporaties dwingen om mogelijk meer dan 1 miljard euro per jaar in 's rijks kas te storten. Minister Bos gaf dit ook al aan bij de behandeling van de voorjaarsnota, waarbij duidelijk werd dat hij een groot deel van het geld wil gebruken voor het dichten van gaten in de rijksbegroting.
De opstelling van het kabinet kan ertoe leiden dat er de komende vier jaar niets gebeurt om de betaalbaarheid van het huren te verbeteren, terwijl die problematiek schreeuwt om een oplossing. Niet alleen de lagere inkomens lijden eronder, maar ook de bescheiden middeninkomens. De belangrijkste oorzaak is dat huurders jarenlang te maken hebben gehad met sterk stijgende woonlasten. Dat de huren deze kabinetsperiode met maximaal het inflatiepercentage omhoog gaan is mooi, maar volstrekt onvoldoende. De PvdA bedong in de onderhandelingen met het CDA en de ChristenUnie niet voor niets dat in deze kabinetsperiode extra maatregelen nodig zijn om het huren weer betaalbaar te maken. Voor de Woonbond is het dan ook onbegrijpelijk dat men bereid lijkt dit onderdeel van het coalitieakkoord op te geven. Bos heeft nota bene dit coalitieakkoord zelf mede opgesteld (Zie blz. 31 van het coalitieakkoord).
De Woonbond vindt het onrechtvaardig om de rekening van tekorten op de rijksbegroting eenzijdig bij de huurders neer te leggen. De huurders hebben gemiddeld genomen een lager inkomen dan eigen woningbezitters en ontvangen bovendien veel minder subsidie van de overheid. Bos kan de gaten in zijn begroting beter dichten door de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. Dat levert meer op en is veel socialer!
De betaalbaarheid van het huren is volgens de Woonbond overigens niet de enige uitdaging op het terrein van de volkshuisvesting. Het gaat ook om het opknappen van de aandachtswijken, extra nieuwbouw en energiebesparing van de bestaande woningvoorraad. De Woonbond heeft zelf meerdere voorstellen ontwikkeld om huren weer meer betaalbaar te maken. Door het vervangen van verouderde ketels en spouwmuurisolatie op kosten van de verhuurder wordt een forse energiebesparing bereikt en kunnen de woonlasten fors dalen. Bovendien kan de koopkracht van de laagste inkomens verbeterd worden door al in 2008 de korting van ¤ 17,05 op de huurtoeslag ongedaan te maken.
V07.1132.PR
Amsterdam, 12 juli 2007
Noot voor de pers: voor nadere informatie kunt u bellen met Ronald Paping, tel. 06 5157 6938