Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jong N-VA pleit voor nationale integratietop (12/07/07)

In navolging van de Duitse integratietop, die vandaag van start ging, pleit Jong N-VA voor een nationale integratietop. Een dergelijk overleg tussen migrantenorganisaties, het middenveld en experts, moet het begin zijn van een integratiebevorderend beleid.

De Duitse integratietop wordt voorgezeten door Bondskanselier Angela Merkel en heeft als doel een nationaal integratieplan te bekomen, dat migranten toelaat beter in Duitsland te integreren.

Duitsland opteert voor een realistische aanpak. Migranten worden gastvrij ontvangen, maar daar tegenover staat wel dat bepaalde inspanningen moeten worden geleverd. Zo biedt Duitsland taal- en inburgeringscursussen aan, maar kiest tegelijkertijd voor een verstrenging van de migratiewetten, o.a. wat de gezinsherenigingen betreft. Dit laatste kan enkel nog indien de nieuwkomer Duits spreekt en in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien.

De N-VA heeft, als gangmaker van het Vlaamse inburgeringsbeleid, steeds voor deze realistische aanpak gekozen. Onze partij beseft als geen ander dat migratie één van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw is. In zon situatie past geen knuffelbeleid, maar ook geen holle en harde retoriek.

Het Vlaamse inburgeringsbeleid heeft zijn effect al bewezen. Maar er zijn nog meer inspanningen nodig. Een integratiebeleid is niet mogelijk zonder coherent migratiebeleid totnogtoe een federale bevoegdheid. Jong N-VA roept alle partijen en betrokken organisaties dan ook op om, in navolging van Duitsland, een nationale integratietop te organiseren. Daarbij mogen discussiepunten zoals de snel-Belgwet, de massale gezinshereniging, het manke terugkeerbeleid en de arbeidsmigratie zeker niet uit de weg gegaan worden.

Auteur:
Voorzitter Jong-N-VA
Bas Luyten

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Jong-N-VA
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jong@n-va.be
Url: www.jongnva.be