Gemeente Teylingen

campings

Bestrijding permanente bewoning op campings

12 juli 2007

PERSBERICHT 12 juli 2007 - Op 18 juli 2007 ondertekenen 14 campinghouders uit Warmond en wethouder Economische Zaken en Toerisme, Bert Homan namens de gemeente Teylingen een convenant over de bestrijding van permanente bewoning op campings. De ondertekening vindt plaats op camping Rianto in Warmond.

In goed overleg hebben de campinghouders en de gemeente besloten de permanente bewoning op campings op te heffen. Gestimuleerd door het belang recreatieverblijven beschikbaar te houden voor recreatie zijn afspraken gemaakt over de te nemen stappen en de randvoorwaarden. Deze zijn opgenomen in een convenant. De samenwerking tussen campinghouders en de gemeente zorgt ervoor dat minder handhavingsmiddelen nodig zijn en minder negatieve publiciteit ontstaat rondom de handhaving. Ook kunnen de gemeente en de campinghouders in goed overleg zoeken naar een geschikte oplossing voor de betrokken huurders.

Het convenant vindt zijn basis in het nieuwe handhavingsbeleid van de gemeente. Met dit beleid wil Teylingen de handhaving naar een hoger niveau brengen. Het tegengaan van permanente bewoning van recreatieverblijven is daar onderdeel van.

De gemeente zal de permanente bewoners aanspreken en zo nodig dwingen te vertrekken. Daarbij gelden de volgende randvoorwaarden:
* bewoners die redelijkerwijs kunnen aantonen dat zij er vóór 31 oktober 2003 al woonachting waren, komen in aanmerking komen voor een gedoogbeschikking;

* bewoners die na 31 oktober 2003 in hun verblijf zijn getrokken, krijgen maximaal een jaar de gelegenheid te vertrekken.

In het convenant zijn verplichtingen opgenomen over gegevensuitwisseling van huurders die permanent wonen op een van de 14 campings. Dit zal het eenvoudiger maken om te bepalen hoelang een huurder al permanent woont op een camping.

Over het aanvragen van een gedoogbeschikking licht de gemeente de betrokken bewoners op een later moment in. De voor deze beschikkingen benodigde systematiek is in ontwikkeling. De campinghouders zijn hierbij betrokken.

Op de betrokken campings is slechts sprake van een beperkt aantal gevallen van permanente bewoning. Om die reden is de verwachting dat op korte termijn voor de meeste gevallen een oplossing te vinden is.