Gemeente Bronckhorst
Gemeente Bronckhorst komt met geluidbeleid
In samenwerking met gemeenten Regio Achterhoek
Bronckhorst is één van de weinige gemeenten in Nederland waar het in grote delen nog echt stil is. Deze stilte vormt, in combinatie met de natuur en het kleinschalige landschap, een belangrijke kwaliteit voor haar bewoners en oefent een grote aantrekkingskracht uit op toeristen. Daarnaast zijn er ook plaatsen met meer bedrijvigheid. Deze bedrijvigheid concentreert zich voornamelijk in en nabij de grotere dorpen en bedrijventerreinen. Om een gebied waar rust heerst, maar dat tegelijkertijd economische bedrijvigheid moet bieden, zo goed mogelijk te beschermen is een geluidbeleid ontwikkeld. De gemeenten van de Regio Achterhoek hebben dit gezamenlijk opgepakt. Het nieuwe geluidbeleid van de gemeente Bronckhorst bevat daardoor een deel met uitgangspunten die voor alle acht gemeenten geldt en een deel met enkele specifieke uitvoeringsregels voor het eigen gebied. B en w stemden onlangs in met het concept-geluidbeleid. Het plan komt na de zomer ter inzage te liggen, zodat belangstellenden hun mening erover kunnen geven. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad het geluidbeleid inclusief eventuele opmerkingen van inwoners en bedrijven in het najaar bespreekt.
André Baars, verantwoordelijk wethouder, geeft aan: "Het geluidbeleid geeft duidelijkheid over de wijze waarop de gemeente Bronckhorst omgaat met geluid in bepaalde gebieden, die zijn onderscheiden. We hebben natuur-, recreatie-, agrarische, woon-, centrum- en stiltegebieden en bedrijven- en industrieterreinen op ons grondgebied aangewezen. Per type gebied is bekeken welke geluidkwaliteit we daar willen nastreven en hierover zijn regionaal afspraken gemaakt. In de Wet geluidhinder en de Wet milieubeheer staan landelijke regels voor geluid. Het nieuwe geluidbeleid is de maatwerkuitwerking daarvan." Het geluidbeleid gaat een belangrijke input vormen voor allerlei ruimtelijke (bestemmings)plannen, vergunningen voor bedrijven en het oplossen van knelpunten. Het plan maakt duidelijk welke keuzes de gemeente heeft gemaakt, waar deze op zijn gebaseerd en welke gevolgen deze kunnen hebben.
Met het geluidbeleid probeert de gemeente vooral de ontvanger te beschermen. Dit zijn de bewoners van woningen of de wandelaar in het natuurgebied. Deze verlangen zoveel mogelijk stilte. Wethouder Baars: "Stille gebieden zoals Bronckhorst die kent, zijn ook uniek. Maar daarnaast geeft het beleid voldoende (geluid)ruimte aan producenten van geluid: bedrijven en verkeer. We willen bedrijfseconomische ontwikkelingen niet ondermijnen. Het geluidbeleid probeert een goede balans tussen beide behoeften te geven."
Streefwaarde
In het geluidbeleid zijn per gebiedstype streef-, grens- en plafondwaarden aangegeven. De laagste waarde in een gebied is de streefwaarde, de hoogste waarde is de grenswaarde. De streefwaarde is het uitgangspunt die een maker van geluid in principe krijgt opgelegd. Deze waarde wordt gemeten op de gevel van het dichtstbijzijnde geluidgevoelig object, bijvoorbeeld een woning. In uitzonderingsgevallen is het mogelijk plafondwaarden te vergunnen. Deze liggen boven de grenswaarde van het gebied. De streef- en grenswaarden gelden alleen voor nieuwe situaties. Voor bestaande situaties blijven de huidige geluidsregels van kracht totdat een wijziging optreed in de situatie.
Hengelo Gld., 12 juli 2007
Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends,
afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.
---- --