Gemeente Rhenen


Raad beslist positief over Binnenstad Oost

In de raadsvergadering van 10 juli 2007 heeft de gemeenteraad ingestemd met de bebouwingsleidraad en het bestemmingsplan Binnenstad Oost.

Met 13 stemmen voor en 3 stemmen tegen is de weg nu vrij voor het vervolg van de procedure. De gemeenteraad gaf aan dat de parkeerruimte en de luchtkwaliteit goed in de gaten gehouden moet worden. Desondanks stemde een meerderheid van de gemeenteraad in met Binnenstad Oost.

Bouwplan
Binnenstad Oost is een bouwplan in het oostelijk deel van het centrum van Rhenen. Er komen nieuwe woningen en winkels. Ook het gebied om de gebouwen heen wordt opnieuw ingericht. Zo zal er eerherstel komen van de historische structuur en uitstraling van het Schootsveld. In de Middeleeuwen moest het Schootsveld, dat als droge gracht met ondoordringbaar struikgewas langs de stadsmuur was aangelegd, de vijand buiten de deur houden. Deze historische groenstrook heeft in de oostelijke binnenstad het veld moeten ruimen voor parkeerplaatsen. Door de bouw van de ondergrondse parkeergarage kan het Schootsveld weer grotendeels autovrij en groen gemaakt worden.

Bebouwingsleidraad
Voor de vormgeving van de gebouwen is door de gemeente een zogenaamde bebouwingsleidraad opgesteld. Deze bebouwingsleidraad bevat randvoorwaarden waaraan de bebouwing van elk projectdeel moet voldoen, zoals bouwhoogte en bouwmassa, dakvorm, gevels, materiaalgebruik en kleur. De projecten dienen ruimtelijk goed ingepast te worden binnen het huidige centrumgebied van Rhenen. Voor alle projectdelen geldt dat ze zo min mogelijk hinder mogen veroorzaken voor de directe woonomgeving en bij voorkeur op een eigentijdse manier moeten inspelen op de kenmerkende architectuur van de straat waaraan ze worden gerealiseerd.