Gemeente Amersfoort

Amersfoort bindt de strijd aan met geweld. De stad focust daarbij op geweld in het weekend. Wie in het weekend gewelddadig is, wordt opgepakt en blijft tot en met maandag in de politiecel.

Dit zogenoemde weekendarrangement is een onderdeel van een integrale aanpak tegen geweld. Het afschrikwekkende effect ervan moet bijdragen aan een daling van het aantal geweldsincidenten. Amersfoort kampt net als de rest van het land met geweld op straat, in het verkeer, bij het sporten, in het uitgaansleven en thuis. Uit ervaring blijkt dat geweld zich met name in het weekend manifesteert.
---

Gezamenlijk persbericht van de gemeente Amersfoort, Openbaar Ministerie Arrondissementsparket Utrecht en Politie Utrecht district Eemland zuid

Afdeling Communicatie

nummer: 169

datum: 12 juli 2007

Amersfoort bindt strijd aan met geweld

Amersfoort bindt de strijd aan met geweld in het weekend. Geweldplegers die vanaf vrijdagavond worden aangehouden, blijven in principe tot maandag in de cel. Daarna worden ze direct voorzien van een boete, het vooruitzicht op een taakstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen.

De aanpak, het zogenoemde weekendarrangement, is een onderdeel van een integrale aanpak tegen geweld. Het afschrikwekkend effect van de werkwijze moet bijdragen aan een daling van het aantal geweldsincidenten.

Amersfoort kampt net als de rest van het land met geweld op straat, in het verkeer, bij het sporten, in het uitgaansleven en thuis. Uit ervaring blijkt dat geweld zich met name in het weekend manifesteert. Met een stevige aanpak, en een bijbehorende campagne, wordt geprobeerd de geweldscijfers te verlagen. Juist in het weekend, waarin veel mensen ontspanning zoeken, is de impact van geweld groot. Aan geweldsincidenten doordeweeks wordt vanzelfsprekend ook ruim aandacht besteed, maar in deze aanpak is de focus op het weekend gelegd.

Achtergrond
Met de werkwijze wordt maximaal gebruik gemaakt van wettelijke mogelijkheden om verdachten in voorlopige hechtenis te houden. Daarmee wordt enerzijds een lik-op-stukaanpak mogelijk zodat de verdachte op maandag met een concrete beslissing de deur verlaat. De politie gebruikt het weekend namelijk om het onderzoek naar het geweldsincident indien mogelijk af te ronden. Daarnaast ondervindt de betrokkene direct de consequenties, doordat hij of zij tot maandag in de cel zit en die ochtend niet op de opleiding of op het werk kan verschijnen. De methode is gericht op meerderjarigen.

Vanzelfsprekend werden verdachten van geweldsincidenten altijd al aangehouden en voor onderzoek ingesloten. Nieuw is de ambitie om verdachten van relatief lichtere geweldsfeiten tot maandag vast te houden, om de impact voor geweldplegers te vergroten en bovendien een preventief effect te creëren.

Na een half jaar wordt de aanpak geëvalueerd. Tussentijds worden de geweldsincidenten ook geanalyseerd, om eventuele rode draden te herkennen en aan te pakken. Het zogenoemde weekendarrangement maakt deel uit van het Veiligheidsactieprogramma 2007 van de gemeente Amersfoort, waarin geweld als een van de prioritaire thema's is aangewezen.

Campagne
Vanaf donderdag 12 juli 2007 wordt met behulp van posters en flyers de werkwijze onder de aandacht gebracht. De campagne is geïnspireerd op reisfolders, waarbij foto's van het cellencomplex van het Amersfoortse politiebureau gecombineerd zijn met teksten als 'Weekendje weg?' en 'Zondag ontbijtje op bed?'. De uitingen worden afgesloten met de zin: 'Gewelddadig? Meteen zitten!'. Op de website www.meteenzitten.nl is alle achtergrondinformatie te vinden. Ook wordt daar antwoord gegeven op de meest gestelde vragen.

Informatie:
. Mary Hallebeek, woordvoerder Openbaar Ministerie, m.hallebeek@om.nl of 06 51 26 44 75
. Cornelie Hogeveen-Roelofse, woordvoerder Politie Utrecht district Eemland cornelie.hogeveen-roelofse@utrecht.politie.nl of 06 51 16 80 30
. Herman Wiersema, woordvoerder burgemeester gemeente Amersfoort, h.wiersema@amersfoort.nl of 06 52 53 55 41

---- --