Gemeente Bernheze


200 euro voor zieken, gehandicapten en ouderen

De gemeente Berneze verstrekt een bedrag van EUR 200,- per jaar voor bijzondere bijstand aan gehandicapten, chronisch zieken en ouderen (per gezinseenheid). Deze mensen hebben als gevolg van hun omstandigheden vaak verborgen méérkosten, die niet of slechts gedeeltelijk door andere regelingen worden vergoed. Beperkte mobiliteit en/of verminderde energie noodzaken betrokkenen tot het inroepen van hulp en dienstverlening van familie, buren, vrienden of andere vrijwilligers.

Bij verborgen méérkosten moet u bijvoorbeeld denken aan:
- hogere telefoon- en portikosten in verband met het regelen van aangelegenheden rondom de beperking of ziekte, extra kosten in verband met voedingsmiddelen, energieverbruik of extra kledingslijtage;
- verhoogde (risico)premies; extra kosten in verband met klusjes rondom huis;

- lidmaatschapskosten van belangenverenigingen en/of patiëntenorganisaties.

Wie komt ervoor in aanmerking?
U komt in aanmerking als u:

- langdurig bent aangewezen op thuiszorg/hulp bij het huishouden (minimaal zes maanden), en/of

- aangewezen bent op hulpmiddelen voor wonen, werk of vervoer, en/of
- een arbeidsongeschiktheid(suitkering) hebt van 80-100%, en/of 65 jaar bent of ouder.

Wat zijn de voorwaarden?
Uw netto inkomen is gedurende de laatste twaalf maanden gelijk aan of minder dan 115% van de voor u geldende bijstandsnorm. Deze inkomensgrenzen zijn (per 1 januari 2007 exclusief vakantiegeld) als volgt:
Jonger dan 65 jaar: gehuwden EUR 1.352,69 per maand, alleenstaande ouders EUR 1.217,41 per maand en alleenstaanden EUR 946,89 per maand. Vanaf 65 jaar: gehuwden EUR 1.416,39 per maand, alleenstaande ouders EUR 1.272,65 per maand en alleenstaanden EUR 1.033,34 per maand. Uw vermogen is bovendien gedurende de laatste twaalf maanden gelijk aan of minder dan de vermogensgrens. Deze vermogensgrens is voor alleenstaanden EUR 5.245,- en voor alleenstaande ouders en gehuwden EUR 10.490,-. Bij woningdeling gelden lagere inkomensgrenzen.

Als peildatum voor de inkomens- en vermogensvaststelling wordt uitgegaan van 1 april 2007. De inkomens- en vermogensgrenzen zijn gekoppeld aan de normen van de Wet werk en bijstand. Deze normen worden meestal twee keer per jaar gewijzigd. De inkomensgrenzen zijn netto bedragen exclusief vakantietoeslag.

Bewijsstukken
U moet zelf zorgen voor de noodzakelijke bewijsstukken met betrekking tot inkomensgegevens en vermogensgegevens, waarnaar op het inlichtingenformulier wordt gevraagd.
Om te beoordelen of u onder de doelgroep valt dient u tevens bij te voegen:

- een toekenningsbesluit over 2007 voor thuiszorg/hulp bij het huishouden of;

- een toekenningsbeschikking over 2007 ingevolge de Wet Voorzieningen Gehandicapten of;

- een toekenningsbeschikking over 2007 van UWV met betrekking tot uw arbeidsongeschiktheidsuitkering WAO, WAZ, Wajong.

De uitbetaling
De tegemoetkoming van EUR 200,- is bedoeld voor de zogenaamde onzichtbare kosten/verborgen
méérkosten. We gaan ervan uit dat deze kosten voor een gezin of voor een alleenstaande hetzelfde zijn. Als u aan alle voorwaarden voldoet ontvangt u maximaal éénmaal per jaar de tegemoetkoming per gezin.

Meer extra kosten?
Als u door aantoonbare noodzakelijke kosten een hogere tegemoetkoming nodig hebt, kunt u op individuele gronden aanvullende bijzondere bijstand vragen.

Waar kan ik de tegemoetkoming aanvragen?
Een aanvraag over 2007 dient uiterlijk vóór 1 februari 2008 te zijn ingediend. Personen van 65 jaar en ouder die een uitkering Wet werk en bijstand ontvangen en personen die langdurig periodieke bijzondere bijstand voor kosten van thuiszorg/hulp bij het huishouden ontvangen, krijgen automatisch een aanvraagformulier thuis. Mensen die geen uitkering ontvangen en een inkomen en vermogen hebben dat niet hoger is dan eerdergenoemde bedragen kunnen de vergoeding tot
1 februari 2008 aanvragen bij de gemeente. Als u nog vragen heeft, kunt u op werkdagen van 9.00-10.00 uur telefonisch contact opnemen met de gemeente, telefoon (0412) 45 88 88.