Stichting Natuur en Milieu

Kabinet mist groen examen

12 juli 2007 - Dit kabinet wekt hoge verwachtingen over het milieu, maar slaagt niet voor de belangrijkste vakken van het groene examen: de ordening van de ruimte, het klimaatbeleid en de toekomst van landbouw en natuur. Het scoort hier onvoldoendes.

Dit artikel verscheen op 11 juli 2007 in Het Financieele Dagblad

Op het gebied van ruimtelijke ordening moet het rijk weer de regie nemen om verrommeling tegen te gaan. Om ongebreidelde groei van bedrijventerreinen tot staan te brengen is een tijdelijke stop op nieuwe terreinen nodig en een herstructurering van bestaande terreinen. Het is een gemiste kans dat het kabinet deze maatregel niet aandurft.

Voor het aanpakken van de bereikbaarheid pleit Natuur en Milieu voor een Deltaplan voor het openbaar vervoer. Dat moet het belangrijkste onderdeel worden van het 'Urgentieprogramma Randstad' waar Camiel Eurlings de regie over heeft. Daarvoor is een forse verschuiving nodig van geld voor wegen naar geld voor openbaar vervoer.

Voor een voldoende in het tweede examenvak, klimaatbeleid, moet Nederland weer voorop lopen als het gaat om duurzame energie en energiebesparing. Onlangs lanceerden wij, samen met andere milieuorganisaties en vakbonden, het klimaatplan Green4Sure. Dit maakt het aantrekkelijk voor bedrijfsleven en samenleving om met slimme oplossingen tegen zo laag mogelijke kosten de uitstoot van CO te verminderen. Positief is dat het kabinet het idee overneemt om meer te gaan werken met CO -handelssystemen. Maar voor een voldoende zijn concretere maatregelen nodig, zoals een verbod op de bouw van ouderwetse kolencentrales en de aanpak van de enorme groei van de luchtvaart.

Ook bij het derde vak, waar natuur en het platteland centraal staan, scoort het kabinet nog niet. De regering lijkt zich nog niet bewust van de grote negatieve effecten van de huidige landbouw op tropische bossen (kap voor soja), op de klimaatverandering én de Nederlandse natuur. Boeren moeten een belangrijke rol krijgen in het Deltaplan landschap dat Nederland weer historisch mooi kan maken. Het kost wat, maar levert heel veel geluk en geld op: huizen die meer waard worden, schoner water en extra geld dat verdiend wordt in de recreatie. Er gaan tientallen miljarden gemeenschapsgeld naar de landbouw. Maak het recht daarop volledig afhankelijk van de bijdrage die de landbouw werkelijk aan de samenleving levert.

Mirjam de Rijk, algemeen directeur Natuur en Milieu

Publicatiedatum: 12-07-2007