Gemeente Breda

BREDA ORGANISEERT GESPREKKEN OVER TOEKOMST STAD

Vormgeven aan het Breda van morgen. Onder die noemer wil het college van burgemeester en wethouders samen met de gemeenteraad stadsgesprekken gaan houden.

Bij de stadsgesprekken wordt de inwoners van Breda gevraagd mee te praten over de toekomst van de stad. Doel is te komen tot grote en kleinschalige initiatieven die een bijdrage kunnen leveren aan een aantrekkelijker Breda. De resultaten van de gesprekken vormen onder andere input voor de ontwikkeling van gemeentelijk beleid. Het college heeft deze week het plan van aanpak opgesteld onder de naam `Breda Alert'.

De doelstelling van de stadsgesprekken is dat het gemeentebestuur de inbreng uit de stad komt halen. Iedere bijdrage klein of groot wordt gewaardeerd. Iedereen kan meedoen. De inhoud van het debat wordt niet bepaald door het gemeentebestuur, maar door de deelnemers zelf. Daarmee is de Breda Alert een proces van verandering. College en gemeenteraad werken samen in de stadsgesprekken en zullen er zelf volop aan meedoen. De inspanningen ven beiden zijn er, uiteraard vanuit de onderscheiden rollen, op gericht Breda beter, mooier, leuker, veiliger en succesvoller te maken.

De daadwerkelijke gesprekken gaan in november/december 2007 en in januari/februari 2008 plaatsvinden. Meteen na de zomervakantie start de voorbereiding. Het idee is vier maanden lang drie keer per week een ontmoeting te organiseren die aansluit bij het dagelijks ritme van mensen. Dus elke week een ontbijtgesprek; een lunchbijeenkomst en een avondontmoeting met bekende Bredanaars, collegeleden en raadsleden als gespreksleiders. De gesprekken vinden plaats op gebruikelijke en ongebruikelijke plaatsen, tussen gebruikelijke en ongebruikelijke mensen. Parallel aan de bijeenkomsten komen er internetuitzendingen van de ontmoetingen, waar men op een virtueel plein kan reageren en meedoen. Onderzocht wordt of het mogelijk is een tv-registratie te maken. Daarnaast vindt berichtgeving plaats via Breda-Nu en Breda-Com en uiteraard op de website van Breda-Morgen die daarvoor speciaal in de lucht wordt gebracht.

Voor de stadsgesprekken wordt de methode van waarderend onderzoek gebruikt. Het Sioo, interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde heeft veel ervaring opgedaan met deze vorm van onderzoek o.a. in Breda en Tilburg in het pleinenproject. De gemeente zal samen met dr. Sandra Kensen van het Sioo de stadsgesprekken organiseren en alle fasen van waarderend onderzoek doorlopen.

De methode kent vier fasen: verkennen, verlangen, vormgeven en vernieuwen. Elke fase wordt begeleid door een vraag.

In de verkennende fase is de centrale vraag: "Vertel me uw verhaal, wat is uw beste ervaring met...?" Hier wordt onderzocht wat er gaande is. De fase van verlangen wordt ingevuld met de vraag: "Stel je eens voor...?" In de derde fase van vormgeven wordt de vraag gesteld "wat nodig is om het verlangen te realiseren?" Tot slot moet in de vierde en laatste fase van vernieuwen een antwoord komen op de vraag "Wat denkt de gesprekspartner bij te dragen aan het realiseren van het verlangen?"

In het coalitieakkoord `Kiezen voor Elkaar' staat communicatie hoog op de agenda. De inzet moet vooral gericht zijn op mensen waarmee tot op heden niet of nauwelijks contact bestaat. Daarmee heeft het gemeentebestuur zich voor een enorme opgave geplaatst. Tot nu toe is daar invulling aan gegeven met onder andere een beter balans in berichtgeving met Breda-Nu, Breda-Com en Breda-Zo. Wethouders houden spreekuur in Teteringen en straks ook in Bavel. Collegeleden wonen inspraakbijeenkomsten bij. Het college verzorgt zelf de relaties met de inwoners, waarbij halen in plaats van brengen het uitgangspunt is.

Breda, 12 juli 2007