Gemeente Heerenveen

De gouden container

Dit is het eerste uit een reeks artikelen waarin u over de resultaten van de containerloterij wordt geïnformeerd. De containerloterij is een campagne waarbij burgers gestimuleerd worden om hun afval goed te scheiden. Wanneer uw container uitgekozen wordt voor de loterij, dingt u mee naar diverse prijzen.

De beste afvalscheider van de gemeente ontvangt die maand een prijs van EUR25 en dingt mee naar een gemeentelijke en zelfs landelijke prijs, variërend van EUR250 tot zelfs EUR1000. In juni zijn, net als in mei, 3 containers geselecteerd en onderzocht. De winnende container bevatte deze keer 71% restafval wat betekent dat er nog 29% afval in zat dat gescheiden had kunnen worden. Deze 29% bestond voornamelijk uit gft-afval, overigens werd in de andere twee containers ook veel gft-afval aangetroffen. Gft-afval (dus groente, fruit en tuinafval) dat u in de gft-container gooit wordt gecomposteerd en op die manier verwerkt tot compost. Een groot deel daarvan gaat naar de land- en tuinbouw, als meststof en bodemverbeteraar. Een kleiner deel van de gft-compost eindigt als potgrond, waardoor er minder veen afgegraven hoeft te worden in Oost Europa en Ierland. Het composteren van gft-afval is ook nog eens minder duur dan het verwerken van restafval. Daarom betaalt u voor het aanbieden van een 140 liter groene container EUR 3,00 per aanbieding, een even grote grijze container kost u EUR 1,30 per aanbieding méér. Behalve dat het goed is voor het milieu is het verzamelen van gft-afval dus ook goed voor uw portemonnee. Dat geldt overigens alleen als je een volle gft-container aanbiedt en dat lukt niet altijd.
Natuurlijk zijn er naast financiële nog andere redenen om gft-afval te scheiden, maar ook als uw motieven voornamelijk financieel van aard zijn is het beste voor uw portemonnee nog altijd thuis composteren. Dat is dé manier om uw hoeveelheid gft-afval te verminderen en uw kosten te beperken. Voor een paar tientjes koopt u al een compostvat en als u handig bent schroeft u zo een compostbak in elkaar, bijvoorbeeld van 4 oude houten pallets. Zelf gemaakte compost is ook nog eens een prima meststof en bodemverbeteraar.