CDA

.jpg&tabid=157&mid=1006] 12 juli 2007 - Persbericht - Europees Parlement voor splitsing energienetwerk

Het Europees Parlement wil net als Nederland een scheiding tussen productie en distributie van energie; ofwel de splitsing van de energienetwerken.

CDA-europarlementariër Lambert van Nistelrooij (woordvoerder energie) is voorstander van deze splitsing: 'Met Europese regelgeving kunnen we druk uitoefenen op de lidstaten. Indien de lidstaten niet reageren op de oproep van het Europees Parlement, zullen wij het initiatief nemen voor aanvullende Europese wetgeving om hen daarmee te verplichten de netwerken af te splitsen. Alleen op die manier komen we eindelijk aan één Europese energiemarkt.'

Europese commissarissen Kroes (mededinging) en Piebalgs (energie) pleitten al eerder voor het tot stand brengen van één Europese energiemarkt, waarin de verschillende bedrijven elkaar onder dezelfde voorwaarden kunnen beconcurreren (het level playing field). Uit de stemming van vandaag blijkt dat ook het Europees Parlement op deze lijn zit. Het besluit van Nederland om volledige splitsing door te voeren sluit hier geheel bij aan.

Europese energiemarkt
Van Nistelrooij is blij met deze uitkomst: 'Nadat de Europese Commissie en ook Nederland de eigendomssplitsing eerst aan voorwaarden koppelden, blijkt dit nu te veranderen. De wens van het Europees Parlement is nu dat alle lidstaten op termijn de afsplitsing van elektriciteitsnetwerken nastreven. Dan komen we eindelijk aan een Europese energiemarkt. Dit draagt bij aan de leveringszekerheid voor burgers en bedrijven.'

Het EP onderschrijft ook het belang van een meer Europese aanpak in grensoverschrijdende kwesties. Daarbij blijft samenwerking tussen groepen van landen van essentieel belang.