Dienstenbond CNV

Nieuws

12 juli 2007

Welke Gouden Tips ontvingen wij van onze leden?

Door: J.Tjepkema

Maak het werk in en rond het huis(houden) fiscaal aantrekkelijk, Creëer meer thuiswerkplekken en Creëer mogelijkheden om bij ziekte van kinderen thuis te kunnen blijven zonder verlofdagen te moeten opnemen. Het zijn gouden tips van CNV Dienstenbondleden voor het Kabinet Balkenende om de combinatie tussen werk en privé aantrekkelijker te maken.

Deze, en nog veel meer tips, ontving CNV Dienstenbond om mee te geven aan het kabinet. Steeds meer mensen ervaren knelpunten in de combinatie van werk en privé. Naast het werk besteden mensen namelijk ook veel tijd aan de zorg voor kinderen, ouders of andere familie. Vrijwilligerswerk, scholing en overige huishoudelijke activiteiten (boodschappen, schoonmaken, klussen etc.) maken het bovendien soms een hele uitdaging om alles vlot op elkaar aan te laten sluiten. Balkenende en zijn ministers gaan het gesprek aan met het CNV over de toekomst van Nederland tijdens de zogenaamde participatietop. Om goed voorbereid te zijn, inventariseerde CNV Dienstenbond de afgelopen periode onder zijn leden wat de wensen op dit gebied eigenlijk zijn en hoe de achterban denkt een goede combinatie te kunnen realiseren. Om iedereen te stimuleren met goede ideeën te komen, stelde CNV Dienstenbond drie i-pods ter beschikking voor de drie beste tips.

Witte werkster
Voor zijn idee het werk in en rond het huis(houden) fiscaal aantrekkelijk te maken ontving Jan Holteman uit Apeldoorn daar één van. ,,Ik zou de zogenaamde witte werkster opnieuw introduceren, maar dan in breder verband, zegt hij. ,,Zo geef je de middengroep die het te druk heeft kans meer werk (betaalbaar)uit te besteden. Tegelijkertijd wordt er zo werk voor jongeren en lager opgeleiden gecreëerd. Te denken valt aan huishoudelijk werk, werk in de tuin, schilderwerk aan de woning, of aan een au pair in huis voor kinderopvang.

Thuis werken
Konrad Ongersma uit Drachten ziet vooral voordelen in het creëren van meer thuiswerkplekken. ,, Je kunt dan eventueel zelf je kinderen verzorgen. Zorgverlof hoef je niet te nemen, want je werkt immers thuis. Voor de werkgever zijn er ook voordelen. Thuis werken scheelt in reiskosten en bovendien kan je flexibel omgaan met je werktijden. Je werkt daarnaast ook nog aan het milieu door niet de auto te nemen, maar thuis te werken. Ook zijn idee is volgens CNV Dienstenbond een i-pod waard.
De derde muziekdrager is voor de heer Flipse uit Arnhem. Hij stelt voor om voor ouders mogelijkheden te scheppen om bij ziekte van hun kinderen (waardoor ze niet naar school of opvang kunnen) thuis te kunnen blijven zonder hiervoor verlofdagen te moeten opnemen. ,,Met name voor het bedrijfsleven is lijkt me dit een goed idee, aldus Flipse.

Veel deeltijders
Tegelijkertijd met het verzamelen van tips, hield CNV Dienstenbond een enquête onder bezoekers van zijn website. Want we willen niet alleen goede tips, we wilden ook weten waar de meeste knelpunten lagen en welke mensen waarom het meeste moeite hebben werk en privé en zorg op een goede manier te combineren.
De conclusie is dat CNVers het deeltijdmodel lijken te hebben omarmd. Vaak is de gezinssituatie zo dat één van de partners in deeltijd werkt. Het is vaak een bewuste oplossing voor het combineren van werk- en zorgtaken. Meestal is het de vrouw die in deeltijd werkt. De bereidheid om meer te gaan werken ligt laag onder de deeltijders. Om de participatiedoelen van het kabinet te halen is er dus een behoorlijke cultuuromslag nodig. Wellicht is in dit kader meer te verwachten van de groepen die nu (ongewild) langs de kant staan, zoals oudere werklozen, allochtonen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten.