Beantwoording vragen over het rapport van Human Rights Watch en ILGA-Europe met betrekking tot homoseksuelen in Rusland
12-07-2007 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van der Ham, De Rooij, Azough en Van Baalen over het rapport van Human Rights Watch en ILGA-Europe met betrekking tot de rechten van homoseksuelen in Rusland. Deze vragen werden ingezonden op 25 juni 2007 met kenmerk 2060719080.
De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Van der Ham (D66), De Rooij (SP), Azough (GroenLinks) en Van Baalen (VVD) over rechten van homoseksuelen in Rusland.
Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het rapport 'We Have the Upper Hand' van Human Rights Watch en ILGA-Europe over het schenden van rechten van homoseksuelen in Rusland? 1)
Antwoord
Ja. Nederland heeft het rapport tevens onder de aandacht gebracht van het voorzitterschap van de EU.
Vraag 2
Kunt u aangeven in hoeverre basale mensenrechten als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging en vergadering voor u doorslaggevend zijn in de bilaterale betrekkingen?
Vraag 3
In hoeverre bent u bereid bevriende staatshoofden aan te spreken op hun mensenrechtenbeleid?
Antwoord
Mensenrechten vormen een integraal en prioritair onderdeel van het buitenlands beleid van Nederland. Eerbiediging van fundamentele rechten, waaronder het non-discriminatiebeginsel, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging en vergadering, zijn van essentieel belang voor een gezonde democratische rechtsstaat en dragen bij aan stabiliteit in de wereld. Daar waar zich ernstige mensenrechtenschendingen en verstoringen van de rechtsorde voordoen, ben ik steeds bereid om die incidenten of structurele problemen met de betreffende regering te bespreken.
De gewelddadig verlopen demonstratie van homoseksuelen en LGBT-activisten (Lesbian Gay Bisexual and Transgendered) in Moskou op 27 mei jl., waarbij de autoriteiten hebben nagelaten om deze groep vreedzame demonstranten goed te beschermen en waarbij verschillende homo-activisten werden gearresteerd, waren voor mij aanleiding om de Russische autoriteiten opnieuw aan te spreken over respect voor fundamentele rechten. Op donderdag 31 mei heeft de Nederlandse ambassade in Moskou zowel mondeling als schriftelijk de zorgen van de regering overgebracht aan de Russische autoriteiten over de schending van het non-discriminatiebeginsel, de weigering van de burgemeester van Moskou om een vergunning te geven voor de demonstratie door homoseksuelen, over het gewelddadige verloop van de bijeenkomst en over de arrestatie van mensenrechtenactivisten. Ook tijdens mijn bezoek aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov in Moskou op 29 juni jl. heb ik het belang benadrukt de vrijheid van vereniging en vergadering te respecteren. Ik heb in deze context expliciet zorgen uitgesproken over de gewelddadig verlopen demonstratie van homoseksuelen en LGBT-activisten in Moskou op 27 mei jl.
Ik hecht er aan dat vooral ook in EU-verband met Rusland wordt gesproken over respect voor fundamentele rechten. In het vragenuurtje in Uw Kamer op 29 mei heb ik toegezegd u te zullen informeren over de reactie van het EU-Voorzitterschap op de schending van rechten van homoseksuelen en homo-activisten in Rusland. Het verbod op Gay Prides is door het Duitse Voorzitterschap aan de orde gesteld in de meest recente ronde van de halfjaarlijkse EU-Rusland mensenrechtenconsultaties op 3 mei jl.. Na de gebeurtenissen van 27 mei heb ik bij het EU-voorzitterschap aangedrongen op een demarche door de EU. Dit heeft ertoe geleid dat de Duitse vertegenwoordiging in Moskou, in haar capaciteit als EU-voorzitter, het verbod op Gay Prides op 25 juni jl. opnieuw aan de orde heeft gesteld tijdens een onderhoud met de Russische autoriteiten. Daarbij heeft de EU het belang van vrijheid van meningsuiting en vereniging nogmaals benadrukt. Daarnaast heeft de voorzitter van de Duitse Bondsdag zorgen over de incidenten rond de Gay Pride overgebracht aan de voorzitter van de Doema, Gryzlov.
Vraag 4
Staat u achter de conclusies van het rapport van Human Rights Watch en ILGa en bent u bereid de aanbevelingen uit dit rapport over te nemen?
Antwoord
Ik steun de conclusies en aanbevelingen van het rapport van Human Rights Watch. Nederland blijft zich zowel bilateraal als in EU-verband inzetten voor mensenrechten en rechten van minderheden, inclusief de rechten van seksuele minderheden.
1)
* Ministerie van Buitenlandse Zaken
* Bezuidenhoutseweg 67
* Postbus 20061
* 2500 EB Den Haag
* Tel.: 070-3 486 486
* Fax: 070-3 484 848
* Internet: www.minbuza.nl
Ministerie van Buitenlandse Zaken