Gemeente Dongen


Adviesrapport klankbordgroep Cebeco-terrein klaar

Na een jaar hard werken heeft de Klankbordgroep Cebeco-terrein vrijdag 29 juni jl. haar adviesrapport aangeboden aan portefeuillehouder Joop Velthoven. In het rapport spreekt de klankbordgroep zich onder andere uit over het saneren van de vervuilde grond, het ontsluiten van het verkeer van en naar de nieuwbouwlocatie en de stedenbouwkundige vormgeving. Met zoveel kleur en meningen was het best een uitdaging om als groep met een adviesrapport te komen. Maar we zijn tevreden over het resultaat. Het laat zien dat we als inwoners van s Gravenmoer sterk betrokken zijn bij dit project, aldus klankbordgroepleden Peter van der Galiën en Koen Govaerts. Wethouder Velthoven spreekt van een waardevol rapport. Het biedt veel bouwstenen voor het stuk dat wij naar de raad zullen sturen.

Medio 2006 stelde de gemeente Dongen een speciale klankbordgroep in, bestaande uit een aantal inwoners van s Gravenmoer en een afvaardiging van de dorpsraad. De klankbordgroep kreeg de opdracht om te reageren op en te adviseren over het stedenbouwkundig plan voor het vervuilde Cebeco-terrein. Daar is ruimte voor ongeveer honderd woningen. Op eigen initiatief heeft de klankbordgroep ook een advies uitgebracht over het saneringsplan voor dit gebied.

Eigenheid dorp
Het adviesrapport besteedt veel aandacht aan de sanering van het gebied. Gesprekken met marktpartijen, deskundigen en betrokken overheden gingen daaraan vooraf. Mede op advies van de klankbordgroep heeft projectontwikkelaar Dura Vermeer inmiddels voorgesteld om niet te bouwen in het gebied waar de vervuiling tot zes meter diep in de grond aanwezig is. Dit gedeelte wordt nu toegevoegd aan het park. Verder zorgt de projectontwikkelaar ervoor dat alle woningen op schone grond worden gebouwd. Daarnaast wordt op aanraden van de klankbordgroep de zogeheten leeflaag in het park uitgebreid van 1 tot ongeveer 2,5 meter.

Ook het aspect wonen komt aan bod in het adviesrapport. Het gaat toch om een relatief grote uitbreiding in s Gravenmoer. Daar maakten sommige inwoners zich zorgen om. De klankbordgroep heeft op een gezonde manier gekeken hoe we de eigenheid van het dorp kunnen bewaren en wat we naar de toekomst toe kunnen ontwikkelen, aldus de klankbordgroepleden.
De klankbordgroep staat positief tegenover een tijdelijke ontsluiting van het sanerings- en bouwverkeer via de Waspikseweg. Dit advies is niet een-twee-drie tot stand gekomen, omdat bewoners van de Waspikseweg tegen deze variant zijn. De klankbordgroep is echter van mening dat dit de beste optie is, mits aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan.

Goed contact
Het werk van de klankbordgroep is nog niet klaar. De leden willen graag nog meedenken over het veiligheidsplan voor de sanering en de uitvoering ervan. Over deze aspecten vindt nog overleg plaats met Dura Vermeer en de GGD.
Terugkijkend hebben de klankbordgroepleden het afgelopen jaar positief ervaren. Er was openheid bij de gemeente en zowel met de gemeente als met Dura Vermeer verliepen de contacten goed. De advisering heeft veel tijd gekost, want we hebben met veel deskundigen om de tafel gezeten. Maar we hebben ook veel plezier beleefd aan de opdracht. De inzet van de klankbordgroep oogst waardering van het gemeentebestuur. De leden hebben een brede, bijna professionele kijk ontwikkeld en hebben zaken grondig bestudeerd. Daarbij hebben ze zich uitgebreid door diverse deskundigen laten informeren. Dat heeft een waardevol adviesrapport opgeleverd, aldus wethouder Joop Velthoven. We kunnen straks besluiten nemen waar draagvlak voor is.

Raadsinformatieavond
Op 23 augustus 2007 staat het rapport centraal tijdens de raadsinformatieavond. De klankbordgroep vindt het belangrijk om met alle politieke partijen een goed gesprek aan te gaan over het Cebeco-terrein. Tijdens de raadsinformatieavond presenteert de klankbordgroep het rapport en is er ruimte voor discussie. Tijdens deze avond zal ook aandacht worden besteed aan de discussie over een mogelijke tijdelijke ontsluiting van het verkeer via de Waspikseweg. Het adviesrapport van de klankbordgroep is te raadplegen via Cebeco-terrein.

Laatst gewijzigd: 5-7-2007