Politie Limburg-Noord

Brandpreventie gaat verder dan het uitdelen van rookmelders
Datum: 12-07-2007
Tijd bericht: 09:09
Plaats: Horst aan de Maas
'Als je echt iets wilt doen aan brandpreventie bij de inwoners van je gemeente moet je meer doen dan rookmelders uitdelen tijdens een actieweek'. Deze gedachte staat centraal bij de leiding van de brandweerkorpsen Horst aan de Maas en Sevenum. Te veel rookmelders liggen ongebruikt in de kast of zijn op een foutieve plaats opgehangen. Reden voor het korps om de brandpreventieweek in 2006 anders aan te pakken. De gekozen aanpak is tijdens een stemming onder de vakbroeders gekozen tot beste campagne in 2006. Op 18 juni kreeg het korps hiervoor de "gouden rookmelder" uitgereikt.

De brandweerkorpsen in Horst aan de Maas en Sevenum hebben een actie ontwikkeld waarbij brandweermensen bij inwoners de rookmelder afleveren en ophangen. Daarbij spelen volgens Hans Peters, commandant van brandweer Horst aan de Maas vier factoren een belangrijke rol. Als eerste weet je dan als brandweer dat de rookmelder gebruikt wordt en het ook doet. "Te vaak hoor je nog dat mensen een rookmelder hebben gekregen of gekocht maar deze nog niet opgehangen hebben, het klinkt dan wel leuk voor de publieke tribune dat een gemeente of woningbouwvereniging duizenden rookmelders heeft uitgezet maar je kunt je twijfels hebben bij het effect" aldus Hans Peters.

De tweede factor is dat de melder dan ook op de goede plaats komt te hangen. De brandweermensen die met de melders op pad gingen hadden van tevoren een instructie gehad voor de juiste plaats van de melder. Zo mag een rookmelder niet in een tochtige omgeving hangen omdat de rook daar niet blijft hangen en dus niet ontdekt kan worden. Ook mag een melder niet in de spits van een trappenhuis of de hoek van kamer geplaatst worden. Op die plaatsen dringt rook niet door. De brandweermensen hebben nu samen met de ontvanger gekeken waar de rookmelder het beste kan hangen. "Ook hierdoor weten we nu dat onze rookmelders afgaan als er iets aan de hand is".

De derde reden om de actie op deze manier aan te pakken is de laagdrempelige manier om met de inwoners van de gemeenten in contact te komen. Tijdens de gesprekken over de juiste plaats voor de rookmelder komen ook allerhande ander zaken aan de orde die te maken hebben met de brandveiligheid van woning. Dat kan variëren van het gebruik van bepaalde bouwmaterialen tot de plaatsing van een vluchtladder. "Je merkt dat er veel vragen zijn bij het publiek die ze graag stellen als ze je toch spreken. Blijkbaar zorgt de aanwezigheid van de brandweerman ervoor dat allerhande vergeten vragen weer terugkomen" vertelt Hans Peters.

De vierde, en zeker niet onbelangrijke, reden om als korps zoveel energie in de brandpreventieweek te steken heeft te maken met het streven naar een zichtbare brandweer. "Ik wil met het korps nadrukkelijk in de gemeente aanwezig zijn" zegt Peters. "Met dit soort acties laat je zien dat je er bent voor alle burgers. Die weten ons dan ook te vinden. Ik merk dat bij de invulling van de vrijwilligersvacatures. De brandweer is in Horst aan de Maas en in Sevenum een bekende vrijwilligersactiviteit waar genoeg mensen zich voor aanmelden". Daarnaast hebben mensen enorm veel vertrouwen in de brandweerman of vrouw in het uitrukpak. Daar hebben we tijdens de actie ook gebruik van gemaakt.

De actie in het najaar van 2006 heeft veel respons gehad. Onder leiding van Ria Verbruggen is de gehele actie opgezet en voorbereid. In de brandpreventieweek gingen de 50 brandweermensen uit Horst en Lottum en 15 uit Sevenumop pad en hebben toen ruim 1500 rookmelders geplaatst. Deze waren geleverd door de lokale bouwmarkten. Het succes van de actie heeft ervoor gezorgd dat het plaatsen van rookmelders een structurele activiteit van de twee brandweerkorpsen is geworden. Via de website van de gemeente Horst aan de Maas kunnen inwoners zich nog steeds aanmelden voor rookmelders. Iedere maand gaan brandweermensen in ploegen op pad om bij inwoners rookmelders te plaatsen. "Gemiddeld plaatsen we nu nog ongeveer 100 melders per maand. Dat kost de aanvrager slechts 10 euro per melder" aldus Hans Peters.

De commandant van de brandweer Horst aan de Maas is enorm trost op zijn korps die deze prijs in de wacht heeft gesleept. "In 2005 waren we al genomineerd en gingen we met de tweede plaats naar huis. Dit jaar bleek dat onze aanpak om de melders te plaatsen in combinatie met de slagzin "wat je lief is laat je toch niet stikken" veel indruk te maken op onze vakbroeders. We werden opnieuw genomineerd voor de prijs. Na een korte presentatie door alle genomineerden op de kick-offbijeenkomst voor de brandpreventieweek 2007 konden de vertegenwoordigers van de brandweerkorpsen stemmen om de winnar aan te wijzen. Ze kozen voor onze aanpak. Ik hoop dat de komende tijd meer korpsen op deze manier aan de slag gaan. Een rookmelder moet werken, anders heb je er niets aan".

Einde bericht

Meer informatie: Brandweer Horst aan de Maas, Hans Peters (commandant) of Ria verbruggen (Coordinator rookmelders) 077-4779777