Gemeente Ede

nummer 153 / Ede, 11 juli 2007

Eerste 33 hectares voor natuurontwikkeling aangekocht Veenendaal en Ede ondertekenen samenwerkingsovereenkomst `de Groene Grens`

Op 11 juli 2007 hebben de colleges van de gemeenten Ede en Veenendaal de samenwerkingsovereenkomst de Groene Grens ondertekend. De afspraken die de realisatie van een grote groenzone tussen beide gemeenten mogelijk maken zijn nu in een overeenkomst vastgelegd. De wethouders Wilke Dekker van de gemeente Ede en Cees Sanders van de gemeente Veenendaal ondertekenenden de overeenkomst op de groene grens tussen beide gemeenten op zorgboerderij Oordhoeve. Inmiddels is 33,3 hectare ten behoeve van de groenzone aangekocht.

De Groene Grens is een uniek project. De gemeenten Ede en Veenendaal werken hierin samen om een groenzone van 95 hectare en een woongebied van circa 12 hectare in het grensgebied te realiseren. De gemeenteraden van Veenendaal en Ede hebben het plan van aanpak voor de Groene Grens eerder vastgesteld op 29 juni en 6 juli 2006.

In de nota Interprovinciale Structuurvisie grensregio Ede-Veenendaal (ISEV, augustus 1994) is de realisatie van woningbouw in Veenendaal-oost (ca 3500 woningen) gekoppeld aan de inrichting van een natuurontwikkelingzone direct ten oosten van deze woningbouwlocatie. In april 2005 hebben Veenendaal en Ede besloten om een plan van aanpak op te stellen voor de realisatie van deze natuurontwikkelingzone.

Uitvoering
De gemeente Veenendaal regelt de realisatie van de Groene Grens in samenwerking met Ede. Om het plan uit te voeren moet de grond verworven worden. De grondverwerving vindt plaats op vrijwillige basis. Na inrichting is de gemeente Veenendaal eigenaar en beheerder van het recreatief deel en Staatsbosbeheer van het natuurdeel. De gronden in het zoekgebied die niet verworven worden blijven particulier eigendom. Inmiddels zijn de gronden in het zuidbalkon en een aantal percelen in de groenzone verworven. De verwachting is dat de verwerving tot 2012 zal doorlopen en de realisatie in delen zal plaatsvinden. Als de procedure voor het bestemmingsplan is afgerond, kan gestart worden met de aanleg van de groenzone en bouwrijp maken van het zuidbalkon.

In 2007 gaan beiden gemeenten één bestemmingsplan met een beeldkwaliteitsplan opstellen. De reden voor een apart bestemmingsplan is de specifieke ontwikkeling in dit gebied. Het gaat om omvorming van agrarisch gebied naar een groenzone met natuur, recreatief groen en water tussen de woonkernen Veenendaal en Ede. Aan de bewoners langs de wegen op de grenzen van het plangebied zal het bestemmingsplan mogelijkheden gaan bieden voor diverse nieuwe ontwikkelingen, die passen in de regionale visie voor functiewisseling. Essentieel is dat deze functiewisseling een bijdrage levert aan de ruimtelijke kwaliteit en ontwikkeling van de groenzone.

Na het vaststellen van het Plan van Aanpak voor realisatie van de Groenzone Ede-Veenendaal 2005 en een informatiebijeenkomst in 2006, zijn alle bewoners en grondeigenaren in de gelegenheid gesteld om met de gemeenten over dit plan van gedachten te wisselen. Veel mensen hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt. In de toekomst zullen nog veel individuele gesprekken plaats vinden over grondverwerving en functiewisseling. Twee bewoners uit het gebied nemen ook deel aan de klankbordgroep.

---