Gemeente Goirle


B&W besluitenlijst van 3 juli 2007

Week 27
03-07-07


1. Herhuisvesting basisschool De Kleine Akkers/Locatiekeuze.

Toelichting.
In de vergaderingen van 3 oktober 2006 en 27 februari 2007 zijn twee uitvoerige voorstellen aan de orde geweest inzake herhuisvesting van basisschool De Kleine Akkers, thans gevestigd op de locatie Van Hessen Kasselstraat 50 te Goirle. Beide voorstellen handelden over de (oriëntatie) op de locatiekeuze, strekkend van de locaties Boschkens-Oost, Boschkens-West, Vennerode tot de huidige schoollocatie. Thans dient een finaal besluit te worden genomen inzake herhuisvesting van de onderhavige basisschool, mede met inachtneming van de bevindingen van het overleg met het bestuur Tangent d.d. 7 maart 2007 c.q. de brief d.d. 4 april 2007. Het college wordt verzocht terzake een definitief standpunt te bepalen.

Het college besluit:
a. om basisschool De Kleine Akkers te herontwikkelen op de huidige lokatie aan de Van Hessen Kasselstraat 50 te Goirle, waarbij het college als voorwaarde opneemt dat de huidige (kastanje)bomen bij de herontwikkeling gehandhaafd blijven. De wethouders Smeekens en Van Boxtel kunnen zich niet vinden in de besluit van het college en blijven voorstander van huisvesting van de basisschool op de locatie Vennerode; b. het besluit per omgaande ter kennisname van het bestuur van de Stichting Tangent, de directie van basisschool De Kleine Akkers en Woonstichting Leyakkers te brengen; c. in samenspraak te werken tussen de sectoren Ruimte en Welzijn voortvarend aan de totstandkoming van een projectplan, waarin concrete afspraken tussen gemeente en Woonstichting Leyakkers worden gemaakt over de realisering van de herontwikkeling; d. draagt via de gemeentebegroting 2008 (lijst A/B) zorg voor de financiering van de onderhavige schoolvoorziening.
2. Verrekening leges evenementen.

Toelichting.
Op grond van de nota subsidiebeleid bestaat er een mogelijkheid om leges voor evenementen intern te verrekenen. Niet helemaal duidelijk is welke criteria gelden. Het enige wat vastgelegd is is dat het om lokale organisaties gaat met een ideële doelstelling. Het is gewenst duidelijke criteria vast te leggen. In de voorgestelde criteria wordt grotendeels aangesloten bij de criteria in de deelverordening incidentele subsidies.

De werkgroep Derde Wereld Mill Hill College komt niet in aanmerking voor verrekening van leges voor een verleende loterijvergunning 2006, wel voor de evenementenvergunning 2006. IN 2007 komt dit in verband met het nieuwe evenementenbeleid wel in aanmerking voor verrekening van beide vergunningen indien deze tegelijk worden aangevraagd middels het nieuwe aanvraagformulier.

Het college besluit:

1. In te stemmen met de voorgestelde criteria en werkwijze inzake verrekening van leges ten behoeve van evenementen; 2. werkgroep Derde Wereld Mill Hill College te berichten dat de loterijvergunning van 2006 niet in aanmerking komt voor verrekening van leges en wijzen op de nieuwe werkwijze.


3. Aanvraag bouwvergunning Tilburgseweg 20 te Riel.

Toelichting.
Er is een aanvraag om bouwvergunning ingediend voor de uitbreiding van de woning Tilburgseweg 20 te Riel. De bestaande garage wordt gesloopt en hiervoor in plaats wordt een nieuwe garage terug gebouwd en tevens wordt de woning aan de achterzijde uitgebreid. Het plan voldoet niet aan het geldende bestemmingsplan, maar wel aan de beleidsregels op basis waarvan vrijstelling wordt verleend.

Het college besluit:
a. In stemmen met aanvraag om bouwvergunning voor de bouw van een garage en de uitbreiding van de woning Tilburgseweg 20 te Riel door toepassing van een vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO); b. vrijstellingsprocedure te starten; c. indien geen zienswijzen worden ingediend gedurende de procedure, vrijstelling 19 lid 3 WRO en bouwvergunning te verlenen met toepassing van artikel 50 lid 4 van de Woningwet voor de bouw van een garage en uitbreiding van de woning Tilburgseweg 20 te Riel.
4. Aanvraag bouwvergunning Blokakkers 6 te Riel.

Toelichting.
Er is een aanvraag om bouwvergunning ingediend voor de uitbreiding van de woning Blokakkers 6 te Riel. De woning wordt aan de achterzijde uitgebreid. Het plan voldoet niet aan het geldende bestemmingsplan, maar wel aan de beleidsregels op basis waarvan vrijstelling wordt verleend.

Het college besluit:
a. in te stemmen met aanvraag om bouwvergunning voor de uitbreiding van de woning Blokakkers 6 te Riel door toepassing van een vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO); b. vrijstellingsprocedure te starten; c. indien geen zienswijzen worden ingediend gedurende de procedure, vrijstelling 19 lid 3 WRO en bouwvergunning te verlenen met toepassing van artikel 50 lid 4 van de Woningwet voor de uitbreiding van de woning Blokakkers 6 te Riel.
5. Bezwaar tegen toekenning IPP Wethouder van Besouwstraat 9.

Toelichting.
Op het besluit om een individuele invalidenparkeerplaats toe te kennen aan de bewoners van Wethouder van Besouwstraat 9, is bezwaar gemaakt. De gemeente besluit de ingebrachte bezwaren ongegrond te verklaren en het bestreden besluit te handhaven.

Het college besluit:
a. de ingebrachte bezwaren tegen de toekenning van een individuele invalidenparkeerplaats aan de Wethouder van Besouwstraat 9 ongegrond te verklaren; b. het bestreden besluit van 11 juni jongstleden te handhaven.


6. Gratis deeltaxi 55+.

Toelichting.
Op 15 november 2006 heeft het college besloten, in navolging van de gemeente Tilburg, om het vervoer in de Deeltaxi voor 55+ers gratis te maken. Het betrof een proef, tot 1 juli 2007, gekoppeld aan het gratis openbaar vervoer binnen de gemeentegrenzen van Tilburg en Goirle, voor 55+ers. De pilot was gestart met de bedoeling dat deze bij voldoende succes door de provincie zou worden overgenomen. Vanwege een aantal redenen, buiten de risicosfeer van de gemeente Goirle liggend, heeft de provincie de besluitvorming hierover opgeschoven naar 1-1-2008. De proef met het gratis openbaar vervoer en Deeltaxi is een succes gebleken. Voortzetting tot 1-1-2008 ligt dan ook voor de hand.

Het college besluit:
de pilot voor gratis vervoer per Deeltaxi voor WMO geïndiceerden wordt voorlopig gecontinueerd tot 1 januari 2008, in navolging op het besluit van de gemeente Tilburg.


7. Vaststellen hoogte bijzondere bijstand voor 18, 19, 20-jarigen die in een inrichting verblijven.

Toelichting.
Stichting Huis in de Bocht huisvest vrouwen met hun kinderen. Personen van 18 tot 21 jaar die in een instelling verblijven hebben geen recht op algemene bijstand. Op grond van gemeentelijk beleid wordt aan deze personen wel bijzondere bijstand verstrekt. Deze bijstand is bepaald op 60% van de zak- en kleedgelduitkering die 21-jarigen ontvangen. De Bocht verzoekt om de bijzondere bijstand te verhogen van 60% naar 100%. De oorspronkelijke redenen voor lagere vaststelling zijn vervallen. Er zijn wel redenen om personen jonger dan 21 gelijk te behandelen met personen vanaf 21 jaar. Het verzoek van De Bocht wordt dan ook gehonoreerd. De richtlijn ter zake zal worden aangepast. De ingangsdatum wordt 1 augustus 2007.

Het college besluit:
dat de Richtlijn, in het werkboek bekend als B080, als volgt zal worden aangepast: Personen van 18 tot 21 jaar die in een inrichting verblijven, komen niet in aanmerking voor algemene bijstand op grond van de WWB. Wel kan er bijzondere bijstand worden verstrekt, in dit geval dan voor levensonderhoud. Als richtlijn voor de hoogte van de bijzondere bijstand geldt dat deze wordt gesteld op 100% van de norm algemene bijstand die geldt voor personen van 21 jaar of ouder die in een inrichting verblijven. De reden hiervoor is dat er in een instelling geen verschil bestaat in wonen en uitgaven tussen de personen tot 21 jaar en de personen vanaf 21 jaar. De ingangsdatum wordt 1 augustus 2007.

U kunt aan deze beschrijvingen geen rechten ontlenen.