Uitreiking herinneringsmedaille vredesoperaties Hr.Ms. Bruinvis

De bemanning van onderzeeboot Hr.Ms. Bruinvis ontvangt donderdag 12 juli de herinneringsmedaille voor vredesmissies in de marinehaven van Den Helder. De bemanning ontvangt de medaille voor haar inzet in operatie Active Endeavour gedurende drie maanden in de Middellandse Zee. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Jan Willem Kelder spreekt de zestig bemanningsleden toe en namens de Commandant der Strijdkrachten speldt brigade-generaal Jürgen Jongkind de medailles op. De Bruinvis vertrok 27 maart 2007 vanuit Den Helder en keerde 1 juli weer terug.

De NAVO operatie Active Endeavour wordt sinds 26 oktober 2001 uitgevoerd in de Middellandse Zee. De Koninklijke Marine levert op bijna permanente basis eenheden voor deze missie in het kader van de internationale strijd tegen het terrorisme. Inmiddels zijn in het kader van de operatie meer dan 75.000 schepen ondervraagd en ruim honderd doorzocht. Dankzij deze operatie is een groot gedeelte van de Middellandse Zee moeilijk toegankelijk voor criminele en terroristische activiteiten.

Hr.Ms. Bruinvis is een onderzeeboot van de Walrus-klasse. Een type dat sinds 1993 in gebruik is bij de Koninklijke Marine. Deze boten worden frequent ingezet voor het vergaren van informatie en inlichtingen ten behoeve van militaire operaties.

Noot voor redacties (