Gemeente Utrecht

Officiële start Jeugdadviesteams in eerste Ouder Kind Centrum

Ouders, kinderen en jongeren met vragen over opvoeden en opgroeien moeten snel en goed geholpen worden. Daarom is de gemeente hard bezig om de zorg voor de jeugd beter te organiseren met alle partijen die hierbij betrokken zijn. Ouder Kind Centra en Jeugdadviesteams nemen hier een belangrijke plaats in. Op donderdag 12 juli a.s. vindt in Overvecht de aftrap plaats van de Ouder Kind Centra én de officiële start van de Jeugdadviesteams. U bent op 12 juli van harte welkom van 15.00 - 17.00 uur op de Amazonedreef 43 in Utrecht.

In alle Utrechtse wijken komt een Ouder Kind Centrum. In Overvecht (Amazonedreef) en Zuidwest (Marco Pololaan) worden de eerste Ouder Kind Centra ontwikkeld. Op deze plaatsen wordt nu al opgroei- en opvoedhulp geboden; dit wordt dit jaar werkendewijs verder uitgebreid. De precieze invulling van de centra hoeft niet in alle wijken hetzelfde te zijn. Dit hangt onder meer af van de vragen en behoeften van ouders en jongeren. Het streven is dat er dit jaar nog twee Ouder Kind Centra geopend worden en de overige voor 2010. In de Ouder Kind Centra kunnen ouders, kinderen en jongeren tot 23 jaar letterlijk binnenlopen met problemen en vragen over opgroeien en opvoeden. Kinderen en ouders kunnen apart komen of juist samen, met 'kleine' en met complexe vragen. Van: wat moet ik doen als mijn kind niet goed wil eten of als mijn kind juist te dik wordt? En: wanneer kan mijn kind naar een peuterspeelzaal? Tot: waar vind ik informatie over drugsgebruik bij jongeren? Mijn ouders gaan scheiden, wat moet ik doen? Ouders kunnen ook langskomen tijdens het opvoedspreekuur of bijvoorbeeld een cursus volgen op het gebied van opvoeden.

Partners in Ouder Kind Centra
Opvoedkundigen (Opvoedbureau) en artsen (Consultatiebureau, jeugdartsen) van de gemeente zullen in de Ouder Kind Centra samenwerken met onder meer Bureau Jeugdzorg, wijkwelzijnsorganisaties (thuiszorg, schoolmaatschappelijk werk) en geestelijke gezondheidszorg. 'Ouder Kind Centrum' is een voorlopige naam. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin zal nog een voorstel doen voor een naam voor deze centra, die in het hele land gebruikt kan worden

Jeugdadviesteams
De Jeugdadviesteams vormen een belangrijk onderdeel van het Ouder Kind Centrum. De afgelopen maanden zijn zes teams gevormd; op 12 juli starten zij officieel. In de teams zitten maatschappelijk werkers, gedragsdeskundigen en jeugdartsen. Professionals (zoals leerkrachten, huisartsen, politie-agenten en maatschappelijk werkers) kunnen voor advies terecht bij deze teams. De teams zorgen ervoor dat kinderen en jongeren met opvoed- en opgroeiproblemen snel de juiste hulp krijgen. Zij beoordelen complexe problemen, verwijzen door naar de juiste zorg en coördineren die zorg. Ouders kunnen niet zelf contact opnemen met het Jeugdadviesteam, maar ze kunnen wel in overleg met bijvoorbeeld de leerkracht of de huisarts het Jeugdadviesteam inschakelen.

Zorgstructuur Jeugd
Door een goede zorgstructuur krijgen jeugdigen en hun ouders die vragen of problemen hebben, snel de juiste hulp. Het ontwikkelen van Ouder Kind Centra, de start van Jeugdadviesteams, de samenwerking tussen consultatiebureaus (0-4 jarigen) en de jeugdgezondheidszorg van de GG&GD (4-19 jarigen) en het uitbreiden van opvoedingsondersteuning dragen bij aan de nieuwe zorgstructuur van de stad Utrecht.